אמרה קלי קרייגהד, נשיאה ומנכ”לית CLIA עם פרסום דו”ח הטכנולוגיות והשיטות הסביבתיות של תעשיית השייט העולמית, המראה את ההתקדמות המתמשכת בקידום האג’נדה הסביבתית והקיימות

איגוד חברות השייט הבינלאומי (CLIA – Cruise Lines International Association) פרסם את דו”ח הטכנולוגיות והשיטות הסביבתיות (Environmental Technologies and Practices Report) של תעשיית השייט העולמית, המראה את ההתקדמות המתמשכת של התעשייה בקידום האג’נדה הסביבתית והקיימות שלה, כולל השקעות באוניות וטכנולוגיות לקליטת דלקים חלופיים.
“חברות השייט ממשיכות להפחית את הפליטות שלהם בים ובעגינה במרדף אחר אפס פליטות נטו עד 2050”, אמרה קלי קרייגהד (Kelly Craighead), נשיאה ומנכ”לית איגוד חברות השייט הבינלאומי. “דו”ח הטכנולוגיות הסביבתיות של השנה מדגים את ההתקדמות שלהן, כאשר התעשייה משקיעה בטכנולוגיות מנועים עם יכולות המרה שיאפשרו לאניות להשתמש במקורות אנרגיה מתחדשים יותר ככל שהם הופכים לזמינים ומבצעת צעדים מצטברים חשובים כדי להשתמש במגוון טכנולוגיות ושיטות סביבה אחרות. לקדם את יוזמות הקיימות הרחבות יותר של התעשייה.”
דגשים מדו”ח הטכנולוגיות והשיטות הסביבתיות של התעשייה לשנת 2024
פרופיל הצי
*צי אוניות הים של חברות השייט ב-CLIA כולל 303 אוניות, עם קיבולת של 635,000 מיטות, המופעלות על ידי 45 חברות קרוזים המייצגות 90% מהקיבולת. עלייה של 3.6% ו-3.34% בהתאמה, בהשוואה לשנה הקודמת.
*35% מהאוניות בצי הן קטנות (פחות מ-1,000 מיטות). 38% מהאוניות בגודל בינוני (1,000 עד 3,000 מיטות). 26% מהאוניות גדולות (מעל 3,000 מיטות).

גמישות דלק
חברות השייט של CLIA משקיעות באוניות ובמנועים חדשים המאפשרים גמישות בדלק. זה כולל יכולת להשתמש בביו-דיזל מתחדש, השקעות ביכולת להשתמש במתנול ירוק כאשר זמין, וגז טבעי נוזלי (LNG). אוניות שתוכננו עם מנועים ומערכות אספקת דלק המסוגלות לפעול על LNG יוכלו בעתיד לעבור לאפס פליטות באמצעות דלקים כגון LNG ביו או סינתטי, ללא שינויי מנוע.
19 אוניות (המייצגות 7% מהצי ו-13% מהקיבולת העולמית של הצי) משתמשות ב-LNG להנעה ראשונית. ל-LNG יש כמעט אפס פליטת גופרית ופליטת חלקיקים, מפחית את פליטת ה-NOx בכ-85% ומשיג הפחתה של עד 20% בפליטת גזי חממה. דיווחים מרובים מאשרים כי דליפת מתאן (כמויות קטנות של מתאן שנפלט) – בעיה מוכרת במנועי LNG – נמצאת בדרך כמעט להכחדה, כאשר חלק מבעלי העניין בתעשייה טוענים כי ניתן להשיג ערכי דליפה של פחות מ-1% במהלך השנים הקרובות.

טכנולוגיית הפחתה קטליטית סלקטיבית (SCR)
ל-71 אוניות, המייצגות 25% מהצי ויותר מ-20% מהקיבולת העולמית, יש מערכות SCR – עלייה של 34% מ-2023.
טכנולוגיית הפחתת קטליטי סלקטיבית (SCR) מפחיתה את פליטת חלקיקים ותחמוצת חנקן, ובכך מסייעת לאוניות לעמוד בתקני הסיווג של IMO Tier III לפליטת תחמוצות חנקן (NOx).
חיבור לאספקת חשמל ביבשה (OPS) – המכונה גם יכולת חשמל על החוף (SSE). כאשר אוניות נמצאות בנמל מאפשר לכבות את המנועים, ולהשיג הפחתת פליטת מזהמים משמעותית של עד 98%, תלוי בתמהיל מקורות האנרגיה, על פי מחקרים שנערכו על ידי מספר נמלים בעולם והסוכנות להגנת הסביבה האמריקאית.
147 אוניות מצי חברות השייט של CLIA מסוגלות להתחבר לאספקת חשמל ביבשה (OPS) – 52% ממספר האוניות הכולל ו-61% מהקיבולת – 23% יותר מהשנה הקודמת ו-167% יותר מאז 2018.
עד שנת 2028, צפויות להיות בשירות 239 אוניות שיכולות להתחבר ל-OPS (בהתבסס על מספר האוניות המתוכננות לעבור התאמה ואוניות חדשות בספר ההזמנות שצוין עבור קישוריות OPS). זה כולל 64 אוניות בשירות כיום וכל אחת מ-28 אוניות השייט החברות ב-CLIA בספר ההזמנות של 2024-2028 – כולן מוגדרות עבור קישוריות OPS.
CLIA דוגל בקידום תשתיות החשמל היבשתיות כמרכיב חשוב בעבודת התעשייה להפחתת הפליטות ותומך בפיתוח מתמשך של תשתית חסכונית לחשמל נקי על חוף הים בנמלי שיוט כאשר ההשפעה נטו מספקת הפחתת פליטות כוללת. נכון לעכשיו, ל-35 מהנמלים ברחבי העולם שבהם עוגנות אוניות שייט (פחות מ-3%) יש מעגן שייט עם אפשרות חיבור חשמל ו- 22 נמלי שייט נוספים ממומנים לתשתית OPS ו-16 נמלי שייט מתכננים להתקין OPS – בסך הכל 38 נמלים. בשנת 2022, CLIA הודיע כי חברי חברות השייט שלה באוקיינוס התחייבו שכל האוניות הפוקדות נמלים המסוגלים לספק OPS תהיינה מצוידות באמצעים לשימוש חיבור לחשמל עד 2035 או תהיינה מסוגלות להשתמש בטכנולוגיות חלופיות דל פחמן, כפי שקיימות, כדי להפחית פליטות בנמל.

מערכות מתקדמות לטיפול בשפכים (AWTS)
רוב אוניות השייט החברות ב-CLIA המפליגות כיום משתמשות במערכות מתקדמות לטיפול בשפכים (AWTS), המסוגלות לחרוג מהדרישות של MARPOL נספח IV וביצועים טובים יותר ממתקני טיהור לצד החוף בחלק מערי החוף. בנוסף, כחלק ממיקוד הקיימות הכוללת שלהם, חברות השייט התחייבו לא לשחרר שפכים לא מטופלים בשום מקום בעולם במהלך פעילות רגילה.
בכל צי החברים ב- CLIA כ-225 אוניות (80% מהכלל, המהווים 84% מיכולת הנוסעים העולמית) מצוידות ב-AWTS (עלייה של 11% משנת 2023 וגידול של 65% מ-2018). יותר משליש מהאוניות המצוידות ב-AWTS מסוגלות לעמוד בתקני שחרור מי שפכים המחמירים יותר של האזור המיוחד של הים הבלטי.
ייצור מים מתוקים
רוב חברי CLIA מייצרים מים מתוקים משלהם בסיפון האוניות שלהם, כאשר 267 אוניות (המייצגות יותר מ-94% מהאוניות המדווחות ו-96% מהקיבולת העולמית) מסוגלות לעשות זאת – מהן 172, כמעט 60% מהצי, מסוגלים לייצר מספיק מים כדי להתאים לצריכה הכוללת שלהם.
ברוכים המצטרפים לקבוצת הפייסבוק ״קרוז חלום של הפלגה״ – הייחודית בעולם הקרוזים. למעלה מ-15,000 חברים
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.cruisein.co.il?p=111564