מה היו האירועים הבולטים השנה בעולם הקרוזים שתפסו את הכותרות הראשיות ?

השנה שמסתיימת הייתה גדושה באירועים ומגמות חדשות שליוו אותנו לכל אורכה אם בשוק המקומי והעולמי כאחד. הערכה היא כי כ-100 אלף ישראלים יצאו לנפוש באוניות הקרוזים ברחבי העולם. בואו נזכר יחד בחשובים שבהם:
שוק הקרוזים המקומי
נמל חיפה
עדנה כזאת בנמלי ישראל לא נראתה כבר זמן רב, מספר רב של חברות קרוזים פקדו את נמלי ישראל השנה ותרמו לכלכלת המדינה. לפי נתוני נמל חיפה, בשנת 2019 נרשמה עלייה של 93% בשיעור התיירים שהגיעו לנמל חיפה ביחס לשנת 2018 וכמעט הכפלה גם של מספר הישראלים שייצאו השנה להפלגות בים התיכון מהנמל.
השנה פקדו את הנמל 24 מותגים שונים של חברות קרוזים לעומת 15 בשנת 2018 ורובן שהו בממוצע כיומיים בנמל חיפה. מספר הנוסעים שעברו בנמל חיפה עמד על 252,963 , גדול יותר מהצפי שהוערך בתחילת השנה ב- 233,000. היות ותחום הקרוזים בעולם מתוכנן שנתיים קדימה, כבר כעת יש צבר הזמנות גבוה במיוחד גם לשנת 2020. מספר המותגים יעמוד על 25 ( פרינסס קרוזס חוזרת לישראל) והצפי למספר נוסעי הקרוזים יעמוד על 290,000 ב-2020 ובשנת 2021 יגיע ל- 370,500.
נמל אשדוד
השנה פקדו את הנמל כ-45 אוניות קרוזים, גידול פי שלושה בהשוואה לשנת 2018. בשנת 2020 נמל אשדוד צפוי לרשום גידול של כמעט פי שניים, כאשר נכון לעכשיו קיימות הזמנות של כ-81 אוניות.
חדשות טובות השנה הגיעו גם מכיוונה של חברת הקרוזים הישראלית היחידה, מנו ספנות, עם השקת הקראון איריס שקבעה סטנדרט חדש בתחום שייט התענוגות בישראל. אורכה 216 מטרים, משקלה 40,876 טון, 11 סיפונים, 6 מעליות, 750 חדרים ומאכלסת 2000 נוסעים ו-650 אנשי צוות.
ללא ספק מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית עבור מנו ספנות שהפעילה עד לא מכבר את האונייה גולדן איריס, שבמקור נבנתה ב-1975 עבור חברת קיונרד ושימשה את MSC לפני שהגיעה למנו ספנות ב-2009. משקלה של הגולדן איריס הוא 17,095 טון, אורכה 163 מטרים, כוללת 410 קבינות ושטה במהירות 20 קשר. הגולדן איריס מאכלסת כ-1000 נוסעים ו-350 אנשי צוות.

השקת אוניות חדשות עם דגש מיוחד על LNG
30 מיליון נוסעים נפשו השנה באוניות קרוזים, גידול של 6% בהשוואה לתקופה המקבילה ב- 2018 ו–272 אוניות של חברות שייט הנמצאות בתאגיד השייט הבינלאומי (CLIA) פעלו בשנת 2018 ברחבי תבל ובשנת 2019 נוספו 20 חדשות:
AIDAnova של חברת AIDA
Viking Jupiter של חברת Viking Cruises
Greg Mortimer של חברת Aurora Expeditions

Carnival Panorama של חברת Carnival Cruise Line
Celebrity Flora של חברת Celebrity Cruises
Costa Venezia / Smeralda של חברת Costa Cruises
Coral Adventurer של חברת Coral Expeditions
Hanseatic Nature/ Inspiration של חברת Hapag-Lloyd
MSC Grandiosa / Bellissima של חברת MSC Cruises

Norwegian Encore של חברת Norwegian Cruise Line
Le Dumont-d’Urville / Le Bougainville של Ponant
Sky Princess של חברת Princess Cruises
Spectrum of the Seas של חברת Royal Caribbean International

Scenic Eclipse של חברת Scenic Luxury Cruises
Spirit of Discovery של חברת Saga Cruises
Mein Schiff 2 של חברת TUI Cruises

כל האוניות שנבנו השנה היו יפות וחדשניות, אבל המגמה שתפסה בעיקר את הכותרות הייתה בניית אוניות המופעלות באמצעות גז טבעי נוזלי (LNG).
החל מ-2015 חברות השייט מחפשות חלופות טובות יותר להנעת אוניות נוסעים, שאחת מהן היא גז טבעי נוזלי (LNG – liquefied natural gas) מכוון שהוא הרבה פחות מזיק לסביבה כאשר הוא מנוצל כחומר הפעלה למנועים, משחרר כמות אפסית של גופרית וכ- 99% פחות פליטת חלקיקים מסרטנים, 85% פחות פליטת תחמוצת חנקן (NOx) ו-25% פחות גזי חממה.
בנוסף עלויות תפעול נמוכות ובלאי נמוך למנועים. מנועים המיועדים לשימוש בגז טבעי נוזלי לא יצטרכו להתקין מערכות סינון או לשלם מחירים גבוהים עבור דלקים נטולי גופרית. חברות השייט להן יהיו אוניות המונעות בגז טבעי נוזלי בצי יוכלו גם להציע מגוון רחב יותר של מסלולי שייט.

חברות שייט שהזמינו אוניות המופעלות באמצעות גז טבעי נוזלי
AIDAnova– של חברת השייט הגרמנית איאדה, מתאגיד קרניבל, הייתה הראשונה בעולם המופעלת בטכנולוגיה החדשה של גז טבעי נוזלי.
AIDAprima ו- AIDAperla – שתי אוניות נוספות של חברת איאדה המופעלות חלקית (רק בנמל) באמצעות גז טבעי נוזלי.
Costa Smeralda – של חברת השייט האיטלקית קוסטה קרוזס, גם היא מתאגיד קרניבל.
מאז שתאגיד קרניבל הזמין את שלושת האוניות הללו, הוזמנו עוד 10 נוספות שיצטרפו לצי חברות השייט בין 2020 ל- 2026. שתיים מתוך ה-10 מיועדות לקוסטה, שתיים ל- AIDA ושתיים לקרניבל קרוז ליין.
גם חברת רויאל קריביאן, דיסני קרוז ליין, MSC Cruises ו TUI- ביצעו הזמנות לאוניות החדישות למרות כל המכשולים במטרה לעזור בשמירה על איכות הסביבה. נכון לעכשיו, ההזמנות לאוניות המונעות באמצעות גז טבעי נוזלי מהווה כמחצית מההזמנות הסטנדרטיות של אוניות נוסעים.

רשימת חברות השייט שהזמינו לפחות אונייה אחת מסוג LNG
תאגיד קרניבל – 10 אוניות בהזמנה עבור חברות בת : קרניבל קרוז ליין, פרינסס קרוזס, איאדה קרוזס ו-P&O.
Hurtigruten – חברת השייט הנורבגית למסלולי תגלית הזמינה מספר אוניות, MS Nord-Norge : MS Nordlys, MDNordkapp, MS Kong Harald, MS Richard ו- MS Polarlys. החברה מתכננת להשתמש במתקן תדלוק עבורן שיוצב בברגן. האונייה הראשונה מתוכננת להפליג בשנת 2020.
TUI-הזמינה שתי אוניות במשקל 161,000 טון במספנות פינקנטיירי איטליה שימסרו ב-2024 ו- 2026.
דיסני קרוז ליין – הזמינה שלוש אוניות המונעות באמצעות גז טבעי נוזלי במספנות מאייר וורפט במשקל 135,000 טון המכילות כל אחת 1250 חדרי אירוח ותימסרנה לחברה ב-2021, 2022 ו- 2023.

MSC Cruises – הזמינה שתי אוניות מסוג זה במספנות STX France במשקל 200,000 טון כל אחת שיצטרפו לצי ב-2022 ו-2024.
רויאל קריביאן – הזמינה 3 אוניות, מסדרת “Icon” שתופעלנה באמצעות גז טבעי נוזלי, במספנות מאייר טורקו. הראשונה תצטרף לצי ב-2022 ותארח כ-5000 נוסעים.
Norwegian Yacht Voyages -הזמינה 4 אוניות LNG – הראשונה נקראת ‘קרולינה’ שתימסר במאי 2020 והאחרות בפרקי זמן של 18 חודשים.
Ponant – הזמינה אונייה אחת הנקראת Commandant Charcot שתוכננה על ידי חברת Wärtsilä ותימסר ב-2021.
מה טומן בחובו עתיד אוניות LNG ?
ככל שהמגבלות על פליטת גזים רעילים תעלנה כך גם הצורך בבניית אוניות LNG לחברות השייט שתיהנה מעוניינות להישאר בעסק. כעת חברות השייט מתקינות מערכות שמפחיתות את פליטת הגזים הרעילים כדי לעמוד במגבלות החוק, אך כפי שציינתי, זה יקר ולא יעיל כמו שימוש בגז טבעי נוזלי.
ככל שיותר ויותר חברות שייט ייהנו מהיתרונות בהפעלת אוניות LNG יתווספו יותר ויותר אוניות מסוג זה שתהיינה טובות יותר לעסקים, לסביבה ולנוסעים.
הזוכים המאושרים בתחרות הגדולה של קרוז אין
בחודש אוגוסט 2019 אתר קרוז אין הכריז על תחרות נפלאה בשיתוף פעולה עם חברת התעופה טורקיש איירליינס וחברת סנורמה, נציגת רויאל קריביאן בישראל, שבסופה זכו אתי וגיא הרטל בטיסה זוגית למיאמי ובשייט חלומי לקאריביים. הזוג המאושר חזר, עם ים של חוויות, ותמונות. לינק לכתבה

מעמד הנשים בעולם השייט
אף על פי שחלה התקדמות, עדיין 2% בלבד מכלל עובדי הקרוזים הן נשים, למעט בחברת הקרוזים סלבריטי קרוזס שמובילה את הענף לעתיד מגוון יותר באמצעות יוזמת #BRIDGEthegap.
כעת מותג היוקרה סלבריטי קרוזס שעשה היסטוריה כשמינה את האישה האמריקנית הראשונה, קייט מקו (Kate McCue), לקפטנית אוניית נוסעים, הודיעה שוב כי 22% מאנשי צוות גשר הפיקוד באוניות מורכב מנשים והפלגה אחת היסטורית תתקיים ביום האישה הבינלאומי (8 במרץ 2020).
מור מיה שגב הקב”טית הישראלית, של הסלבריטי אדג’, תהיה אחת מ-26 נשים שתשתתפנה בצוות הפיקוד של האונייה סלבריטי אדג’ בהפלגה ההיסטורית ביום האישה הבינלאומי 2020.
גם חברת השייט דיסני קרוז ליין התגייסה למאמץ והציבה את מיני מאוס בקו הראשון כהשראה לנערות צעירות לשקול קריירה בתעשיית הקרוזים.
לרגל יום האישה הבינלאומי שנערך בחודש מרץ 2019 הודיעה חברת השייט היוקרתית ריג’נט סבן סיז על מינוי קפטנית ראשונה – קפטנית סרנה מלאני (Serena Melani) לסבן סיז ספלנדור שתושק בשנה החדשה.
בחודש יוני הודיעו סר ריצ’רד ברנסון- מייסד קבוצת וירג’ין וטום מקאלפין – מנכ”ל ונשיא וירג’ין וויאג’ז על מינויה של קפטנית קנדית, ונדי וויליאמס (Wendy Williams) לסקרלט ליידי.

ההפלגה הארוכה בעולם שנכנסה לספר השיאים של ג’ינס
ויקינג סאן (Viking Sun) של חברת שייט התענוגות ויקינג קרוזס (Viking Cruises) עשתה היסטוריה ב-1 בספטמבר כאשר יצאה להפלגה הנחשבת לארוכה בעולם (Ultimate World Cruise) כ-245 ימים בשש יבשות, 51 מדינות ו-111 נמלים ונכנסה לספר השיאים של גינס. האונייה תחזור ללונדון בחודש מאי 2020.

תעשיית הקרוזים אחראית לתיירות יתר ?
מתברר שזה לא ממש המצב מכוון שנוסעי תעשיית הקרוזים מהווה חלק קטן מאוד מכלל התיירות העולמית ההולכת וגדלה. על פי נתוני מועצת התיירות העולמית (WTTC) מתוך 1.4 מיליארד מטיילים בעולם בשנת 2018, חצי מיליארד התרכזו ב-300 הערים המתוירות בעולם.
הערים המרכזיות בהן נרשם העומס הגדול ביותר של תיירים באירופה הן ברצלונה, ונציה ודוברובניק, אבל מתברר שמספר נוסעי הקרוזים מהווה רק 5% מכלל התיירים המבקרים שם. המסקנה, שגם אם היינו מונעים מאוניות הקרוזים להגיע ליעדים הללו לא היינו פותרים את בעיית תיירות היתר (אוברטוריזם).
התפרצות מחלות מעי בקרוזים בשפל של 18 שנים
בשבעת החודשים הראשונים של 2019 נרשמו 5 מקרים בלבד, הנמוך שנרשם ב-18 השנים האחרונות.
כדאי לזכור עובדה חשובה שמספר הנוסעים הושלש מאז תחילת המאה. כ-30 מיליון ייהנו מחופשת שייט ב-2019 ואילו פחות מ-10 מיליון יצאו לשייט בשנת 2001. פירוש הדבר שאחוז ההתפרצויות בהפלגות היא בנקודה הנמוכה ביותר מאז שהמרכז האמריקני לבקרת מחלות החל לפרסם את תוצאותיו- בשנת 1994.

קובה נמחקה ממפת מסלולי הקרוזים
בחודש יוני ממשל הנשיא האמריקני המכהן, דונלד טראמפ, סגר בפני חברות הקרוזים האמריקניות את ההפלגות לאי הקאריבי מה שמנע מ-800 אלף נוסעים להגיע לאי.
מתברר שחברות השייט הסתגלו במהרה ל”גזרת טראמפ” והפנו את כל האוניות שפעלו במסלולים לקובה לאזורים אחרים בעולם, ביניהם גם הים התיכון ונמלי ישראל. בנוסף, חברות הקרוזים לא עוצרות לרגע וימשיכו להשיק יאכטות ואוניות גם בשנה האזרחית החדשה, 2020.
אתר קרוז אין מאחל לכם שנה אזרחית טובה והפלגות מהנות בעתיד…
ברוכים המצטרפים לקבוצת הפייסבוק ״קרוז חלום של הפלגה״ – הייחודית בעולם הקרוזים
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.cruisein.co.il?p=97972