חברות השייט הבינו בשנים האחרונות שלא ניתן עוד להתעלם מזיהום הסביבה והחלו לפעול להטמעת מערכות שיפגעו פחות באיכות חיינו. יותר ויותר חברות שייט בונות אוניות חדשות המופעלות באמצעות גז טבעי נוזלי ומערכות נוספות להקטנת הזיהום הסביבתי.
האונייה AIDAnova של חברת השייט הגרמנית AIDA , מתאגיד קרניבל, הייתה הראשונה בעולם שהופעלה באמצעות גז טבעי נוזלי והוצגה ביום שישי (26 באפריל 2019) בנמל ברצלונה בפני אורחים רבים שהגיעו להשתתף ברגע היסטורי. אחריה תהיינה אוניות נוספות כמו קוסטה סמרלדה וטוסקנה, 3 אוניות מסדרת אייקון של רויאל קריביאן, שתי אוניות חדשות של פרינסס קרוזס שתושקנה ב- 2023 ו-2025 , מרדי גרא של קרניבל ועוד. זו המגמה העתידית ההולכת ומתחזקת בעולם השייט.
בנוסף, חופשות בריאות תופסות תאוצה וחברות השייט מגיבות בחיוב ע”י הענקת חוויות ספא, בר חמצן, תפריטי בריאות וחדרי טיפולים וכושר טובים יותר. קיימת גם מודעות גבוהה לאיכות הסביבה בקרב הנוסעים מה שדוחף את תעשיית השייט לשתף פעולה עם קהילות מקומיות כדי לשמר את המורשת שלהם ולהקטין את הזיהום הסביבתי. מרבית חברות השייט הסירו את השימוש בפלסטיק באוניותיהן.
מחויבות תעשיית השייט לאיכות הסביבה
הדו”ח השנתי השלישי של איגוד חברות השייט הבינלאומי (CLIA) מאשר את מחויבות תעשיית השייט לאיכות הסביבה. תעשיית השייט בצעה התקדמות חסרת תקדים בשנה החולפת ביישום טכנולוגיות ופיתוח בר קיימא.
” בעוד שאוניות קרוזים מהוות פחות מ-1% מכלל התעשייה הימית העולמית, חברות השייט הן בחזית הפיתוח של טכנולוגיות חדשניות לשמירה על איכות הסביבה”, ציין מייקל ת’אם (Michael Thamm) , יו”ר CLIA אירופה ומנכ”ל קבוצת קוסטה וקרניבל אסיה. “תעשיית הקרוזים מאמצת טכנולוגיות חדשניות ע”י חברות השייט- שרבות מהן לא היו קיימות לפני 5 עד 10 שנים, כמו מערכות סינון גז פליטה (exhaust gas cleaning systems -EGCS) והפעלת אוניות באמצעות גז טבעי נוזלי (LNG)”.
חברות הקרוזים באיגוד חברות השייט הבינלאומי השקיעו למעלה מ-22 מיליארד דולר באוניות עם טכנולוגיות חדשניות וחסכוניות באנרגיה ודלקים פחות מזהמים:
גז טבעי נוזלי (LNG) – מדו”ח 2019 עולה כי 44% מהאוניות החדשות תופעלנה באמצעות גז טבעי נוזלי, עלייה של 60% בהשוואה ל-2018.
מערכות לסינון גזי פליטה (EGCS -Exhaust Gas Cleaning Systems) – למעלה מ-68% מהאוניות מנצלות את הטכנולוגיה כדי לעמוד בדרישות פליטת גזים, עלייה של 17% בהשוואה ל-2018. בנוסף, ב- 75% מהאוניות שלא יופעלו באמצעות גז טבעי נוזלי תותקנה מערכות EGCS – עליה של 8% בהשוואה לשנה שעברה.
מערכות מתקדמות בטיפול בשפכים – כל האוניות החדשות שהוזמנו תהיינה מצוידות במערכות לטיפול בשפכים (עליה של 26% לעומת 2018) וכיום 68% מחברות השייט הכלולות בארגון CLIA מצוידות במערכת (עליה של 13% לעומת 2018).
אספקת חשמל בנמל – בעגינה, יותר ויותר אוניות מצוידות בטכנולוגיה המאפשרת לקבל אספקת חשמל מהנמל ולדומם את מנועי האוניות. קיימים שיתופי פעולה רבים עם נמלים וממשלות במטרה להגדיל את הזמינות.
88% מהאוניות החדשות מחויבות להיות מצוידות במערכות חשמל מהחוף או שיוגדרו בעתיד להוסיף את אספקת החשמל מהחוף.
30% מהאוניות (עליה של 10% בהשוואה ל-2018 ) מותאמות לקבלת אספקת חשמל מהנמל ב-16 נמלים ברחבי העולם, במעגן אחד לפחות.
18% מהאוניות הקיימות מתוכננות להתחדש במערכות חשמל המסופקות מהנמל, עליה של למעלה מ-300% בהשוואה לשנה שעברה.
זמינות אספקת החשמל מהנמלים מוגבלת מבחינה גיאוגרפית לצפון אמריקה, נמל קריסטיאנסנד (נורבגיה), נמל המבורג (גרמניה) ונמל שנחאי (סין).
גיל הציים – גיל ציי האוניות הולך ומתחזק, כאשר הגיל הממוצע בקרב חברות בארגון השייט הבינלאומי הוא 14.1 שנים לעומת 14.6 בשנה הקודמת.
אדם גולדשטיין, יו”ר CLIA והמשנה ליו”ר חברת השייט רויאל קריביאן: ” חברות השייט מחויבות לשמירת איכות הסביבה בסטנדרטים גבוהים. בעוד שאנחנו מעודדים וגאים בהתקדמות שעשינו אנו יודעים שעדיין יש הרבה מה לעשות בנושא. ענף השייט הוא חלוץ בתחום ההגנה על איכות הסביבה הימית והתחייב לצמצם את שיעור פליטת הפחמן ב- 40% עד שנת 2030 לעומת 2008. זו מטרה מאתגרת אך צי אוניות החברות ב- CLIA פועל בשקידה להגיע ליעד הזה”.
ברוכים המצטרפים לקבוצת הפייסבוק ״קרוז חלום של הפלגה״ – הייחודית בעולם הקרוזים