סוגיית האודסי אוף דה סיז הכתה גלים בישראל, השלבים במאבק שהביאו לחידוש ההפלגות בארה”ב ומה מצפה לנוסעי הקרוזים בשנה הקרובה

2020 תיזכר לעד בתעשיית הקרוזים, כשנה שבה אוניות הקרוזים הושבתו לחלוטין, לעומת שנת 2021 של התנעת מנועים מחודשת בעולם הקרוזים העולמי. זה לא קרה בקלות ודרש מאמץ משותף מצד התעשייה ובעלי העניין שלה, מיועצי שייט ועד סנאטורים אמריקנים.
הדבר שייזכר לנו הישראלים יותר מכל השנה, היה החלום ו’הכבוד’ לארח אוניית קרוזים בסדר גודל עולמי בנמל בית ישראלי. ב-1 במרץ 2021 הייתה תחושה שאנחנו על המפה בתחום הקרוזים העולמי, כשחברת השייט רויאל קריביאן אינטרנשיונל הודיעה כי תפעיל מסלולי שייט בני 3 עד 7 לילות מנמל הבית חיפה, במיוחד עבורנו הישראלים המחוסנים, לאיי יוון וקפריסין באוניית הפאר החדשה אודסי אוף דה סיז (Odyssey of the Seas).
האונייה עגנה בלימסול ואף ביקרה פעמיים בנמל חיפה ונראה היה שאולי גם מסתמן פתרון לחיסון הצוות נגד נגיף הקורונה, מה שבסופו של דבר לא קרה. בנוסף, האירועים הביטחוניים באזורינו טרפו את הקלפים ואיתם האכזבה הגדולה של הנוסעים, יועצי השייט וחובבי הקרוזים בישראל. בענף הקרוזים בישראל העריכו כי 50,000 ישראלים ייהנו מחופשות שייט ב-25 עד 30 הפלגות שתצאנה מחיפה, מה שיסתכם במכירות בשווי של כ-50 מיליון דולר.
לעומת זאת רחוק מאיתנו ולמרבה האירוניה במיאמי, לשם הגיעה האודסי אוף דה סיז לאחר שעזבה את אזורנו, התנהל תהליך איטי, גדוש במהמורות שבסופו של דבר ההתקדמות הייתה משמעותית. ביולי האחרון, אף אונייה של חברת הקרוזים נורוויג’ן קרוז ליין (Norwegian Cruise Line) לא הפליגה; היום, 8 מצי 17 האוניות שלה חזרו לפעול. יותר ממחצית מהצי של קרניבל קרוז ליין (Carnival Cruise Line) בארה”ב חזר לפעול. כל שלושת חברות הקרוזים הגדולות, כולל רויאל קריביאן אינטרנשיונל, שואפות שהצי המלא שלהן יפליג עד אביב 2022.
השנה התחילה עם תסכול מתגבר על המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה”ב (CDC) וחוסר מענה לבקשות חברות השייט בנוגע לתוכניות שהן עשו להפליג בבטחה. בסופו של דבר, לא רק חברות השייט, אלא ראשי ערים, מושלים וסנאטורים שתלויים כלכלית בתעשיית הקרוזים הפכו יותר ויותר קולניים לגבי חוסר עקביות בולט בגישת ה-CDC, למשל, מדוע לאפשר לפארקי שעשועים לפעול אבל לא לחברות השייט?

מה שהתגלה כאסטרטגיה יעילה, הייתה להודיע על השקת הפלגות מברמודה, איי בהאמה, סנט מארטן, סינגפור, אירופה וישראל. זה משך את תשומת לבם של כמה מחוקקים שציינו את האבסורד שבאפשרותם של אמריקנים לטוס ליעדים בעולם כדי לעלות להפלגות במקום להפליג ישירות מבירת השייט העולמית, מיאמי.
התעשייה גם הצליחה להשיג ניצחון מדהים בטווח הארוך: ויתור על חוק Passenger Vessel Services Act (PVSA) באלסקה. פעולה שאפשרה לאוניות קרוזים להפליג לאלסקה מנמלי ארה”ב בקיץ למרות האיסור של ממשלת קנדה לעגינת אוניות קרוזים בתחומה. פטור לחוק PVSA מעולם לא ניתן, יחד עם זאת, הקונגרס העביר את הצעת החוק פה אחד, והנשיא חתם עליה. תוצאה בלתי צפויה נוספת לענף הקרוזים נרשמה בפלורידה בתביעה כנגד ה-CDC על מגבלות ההפלגות מארה”ב. פלורידה ומושלה, Ron DeSantis ניצחו. מהומה מיותרת, לאחר שחברות הקרוזים באיגוד חברות השייט הבינלאומי (CLIA) אמרו שהן תמשכנה מרצונן לפעול בהתאם לפרוטוקולי ה-CDC, אפילו בפלורידה.
זו לא הייתה התביעה המתוקשרת היחידה הקשורה לשייט סביב ההפעלה מחדש, או התביעה היחידה שכללה את מושל פלורידה DeSantis. בעוד שהוא מעמיד את עצמו כמושיע התעשייה מול ה-CDC, החוק של DeSantis נגד מנדטים על חיסונים היה בסתירה לרצונה של התעשייה להרגיע אורחים פוטנציאליים שהם יכולים להפליג בבטחה. חוק פלורידה הקשה על ההפעלה מחדש של התעשייה וכמעט מנע מנורוויג’ן קרוז ליין אחזקות (NCLH), חברת האם של נורוויג’ן קרוז ליין, אושיאניה וריג’נט סבן סיז, להשיק הפלגות בארה”ב – הם התחייבו להפליג רק עם אורחים וצוות מחוסנים ב-100%. נורוויג’ן קרוז ליין אחזקות תבעה את פלורידה כדי לפסול את החוק וזכתה.
אחרי שה-CDC סלל את הדרך לאוניות לחדש את ההפלגה, מצב הרוח היה אופטימי במיוחד כאשר, ב-26 ביוני, הסלבריטי אדג’ (Celebrity Edge) הייתה אוניית הקרוזים הגדולה הראשונה שהפליגה מנמל בארה”ב, מאז מרץ 2020. מכאן ואילך, כפי שאמר בזמנו מנכ”ל קבוצת רויאל קריביאן, ריצ’רד פיין, שוב ושוב, כדור השלג התחיל לנוע ואוניות חזרו להפליג. ואז הגיעה וריאנט הדלתא, שפגע בהזמנות החזקות לקיץ ובחודש שעבר האומיקרון שאילץ חברות קרוזים לבטל מספר הפלגות.
אבל חשוב מכך, ההפעלה מחדש בתעשיית הקרוזים הראתה לציבור שהשייט יכול להיות בטוח. אוניות עם שיעור גבוה של אורחים מחוסנים, בשילוב עם בדיקות ואיתור מגע מתקדם, הביאו לכך שניתן היה לעצור בבטחה כל אדם נגוע שעלה לאונייה ולא התרחשו התפרצויות גדולות. מתוך הכרה בכך, אמר ה-CDC כי בינואר, צו ההפלגה המותנה, המתווה דרישות להתרת הפלגות, יהפוך למשהו הנעשה מרצון.
אבל אולי הסימן הטוב ביותר עבור תעשיית הקרוזים, היה ההזמנות הרבות לשנת 2022. החיפושים של גוגל ויוטיוב אחר יעדים ומותגים לשייט לשנת 2022 עלו באופן דרמטי ברבעון האחרון של 2021, וגם מספר ההזמנות גדל. ויש עוד חדשות טובות: הנוסע הממוצע צפוי להוציא בשנה הבאה 6% (1,064 דולר) יותר על חופשות שייט מאשר ב-2019. יחד עם זאת, סביר להניח שספינות התענוגות יישאו פחות נוסעים – אולי אפילו שליש פחות.
מה שאנחנו יודעים הוא שחופשות שייט במגמת עלייה, וכאשר לקוחות פוטנציאליים חדשים לשייט ודורות צעירים קופצים לסיפון, הפוטנציאל גבוה לכלכלת שייט חזקה יותר עד שנת 2024. מעולם לא היה זמן טוב יותר עבור חברות השייט לחדד את אסטרטגיות השיווק שלהם.

צרכנים מחפשים ומזמינים
התנועה הדיגיטלית העולמית באתרי הנסיעות נפגעה בצורה הקשה ביותר במהלך המגיפה – טיסות, שייט, וסוכנויות נסיעות מקוונות רשמו עלייה לנקודה הגבוהה ביותר שלהן בנובמבר 2021, כאשר כל אחד מ-10 חיפושי הנסיעות המובילים במבט קדימה לשנת 2022 התייחס לשייט.
אז לאן נוסעים? אלה בארה”ב חושבים להישאר די קרוב לבית. “שייט באלסקה” נמצא במגמת עלייה בחיפושים מאז אוגוסט 2021, והיה המונח הנפוץ ביותר בקרב מחפשי חופשות שייט מקוונים בחודש נובמבר. מלבד אלסקה, בחודשי החורף הקרים חלמו מטיילים אמריקנים על חופים ובגדי ים: איי בהאמה תפסו את הכותרות של מחפשי חופשות השייט באינטרנט בכמה מדינות בחוף המזרחי, ובעיקר פלורידה. גם הוואי היה יעד פופולארי. למעשה, הוואי התאוששה כמעט לחלוטין מהשפל התיירותי שלה, והחזירה 94% מתעבורת ההזמנות לתיירות שהיא נהנתה ממנה לפני המגפה.
לאנשים נמאס להישאר בבית. כ-76% מהאמריקנים אמרו באוקטובר 2021 שהם מוכנים לנסוע; 60% אמרו שהם פתוחים לרעיונות והצעות לגבי יעדים לביקור. בסך הכל, 10 חברות שייט פופולריות דיווחו על סך של 30.8 מיליון ביקורים באתרי האינטרנט באוקטובר – עלייה של יותר מ-16% לעומת נתוני חודש ספטמבר.
עתיד תעשיית השייט השתנה באופן ניכר בגלל מגפת הקורונה. הנה מבט על העתיד ולאיזה שינויים אנו יכולים לצפות במהלך השנים הקרובות:
*יוסרו הגבלות הנסיעה, אבל ידרשו דרכוני חיסון – קנדה תסיר את האיסור על ספינות שייט להיכנס לנמלים שלה בדרך לאלסקה. אזרחי ארה”ב יוכלו לחזור שוב לאירופה, וצופים פריחה, במיוחד עבור שייט נהרות. אוסטרליה (סוף סוף) תסיר את מגבלות הנסיעה שלה ועונת 2022/23 תהיה פריחה לשייט. כל זה יהיה לצד הבדיקות כתנאי לעלות לקרוזים, כמו שהיו בעבר יותר שכיחות הוויזות כדי להיכנס למדינות מסוימות.
*מגפת הקורונה חיזקה את הקדמה הטכנולוגית ומה שפעם נראה כגימיק, שימוש בנייד ככרטיס כניסה לחדר, כיבוי אורות, תשלום באונייה ועוד יהיה המרכז החוויתי באוניית קרוזים. האפליקציה תאפשר לנווט באונייה, לעקוב אחרי הילדים, לבדוק את הבזבוזים באונייה, להזמין ארוחות ועוד.
*תרגיל הבטיחות, שהיה חובה לפני כל הפלגה יהיה נחלת העבר במטרה להימנע מהתקהלויות ויבוצע בחדרים. גם הפליירים היומיים עם התוכניות שהיינו רגילים למצוא מידי יום בחדר ייעלמו ויהיו זמינים בנייד.
*המזנון החופשי- שנראה היה שיעלם גרר תגובות ייאוש מנוסעי הקרוזים בסגנון: “אם אין מזנונים, אין קרוז”. להירגע, המזנונים לא ייעלמו, אבל תהיה הגשה של אנשי הצוות ולא בשירות עצמי.
* האיים הפרטים – יבואו יותר לידי ביטוי ויהיו יותר פופולאריים מכוון שהם יאפשרו לחברות השייט לשמור טוב יותר על הפרוטוקולים הבריאותיים ביבשה.
*הפלגות קצרות יותר – הדרישה שהפלגות בצפון אמריקה תהיינה של שבוע או פחות הייתה אמורה להסתיים ב-1 בנובמבר 2021. אבל ככל שהתעשייה תחדש את פעילותה, נראה ברור יותר שהפלגות קצרות תהפוכנה ליותר מבוקשות.
* במהלך המגפה ראינו יותר שיתופי פעולה בין החברות בנושא בריאות ובטיחות הנוסעים והצוות. המתקנים הרפואיים ישתפרו, מרחבי הבידוד, אוורור משופר וחיטוי כמו בבתי חולים.

קחי אותי ספינתי – בפאר
בכלכלה צומחת, לצרכנים יש יותר הכנסה פנויה מבעבר, ומטיילים אמידים יותר נוטים להזמין יותר נסיעות. בקרב אנשים עם הכנסה שנתית גבוהה כ- 31% יצאו לחופשות בינלאומיות בשנת 2021, בעוד שרק 8% מאלה שהרוויחו פחות עשו זאת.
הביקוש להפלגות יוקרה צפוי לעלות במהירות תוך שנתיים עד ארבע שנים. נורוויג’ן קרוז ליין דיווחה שהמכירות עבור הפלגות הפרימיום שלה לשנת 2022 עלו ב-30% עד 35% לעומת רמות 2019. הקרוזיונרים של היום מוכנים לשלם יותר עבור חופשת שייט יוקרתית – בממוצע כ-1,000 דולר יותר לאדם ב-2022 מאשר ב-2019.
הפלגות מתאימות באופן אידיאלי לנוסעים המעוניינים לפנק את עצמם: קרוזיונרים ב-2022 צפויים להוציא 30% יותר על חופשות שייט פרימיום. מלונות אינם נהנים מאותן השפעות של הזמנות יוקרתיות שירדו בספטמבר 2021 בהשוואה לאותו חודש ב-2020.
ספינות קטנות וספינות תגלית תהיינה הדבר הבא, כאשר אנשים יעדיפו הפלגות באווירה אינטימיות יותר. ספינות תגלית מתמקדות בחקר יעדים מרוחקים יותר, מה שהפך לעדיפות במהלך המגיפה. גם הפלגות צ’רטר תתפוסנה תאוצה מכוון שקבוצות תבקשנה להישאר בטוחות עם אנשים שמכירים.
קווי השייט מניעים את הביקוש
הוצאה גדולה יותר של צרכנים היא רווח עבור חברות השייט. “נסיעות נקמה” עשויה להיות אחת הסיבות לתופעה הזו: אנשים הרגישו מקופחים יותר מדי זמן, ורוצים לפצות ב’טיול פצצה’. לחלופין, כשהם מודעים לאחרונה למגיפה שגורמת למוות, הם מרגישים השראה לצאת סוף סוף למסע ובגדול. מזכיר את הווי החיים במדינות עם בעיות ביטחוניות, כמו ישראל.
לאור המגמות הללו, חברות השייט מגבירות את הקמפיינים השיווקיים שלהם כדי לעורר את הרעבים לנסיעות לבחור שייט לחופשה הבאה שלהם. הם מפרסמים במיוחד חבילות לנסיעות 2022 ו-2023. חברות השייט מציעות גם אפשרויות טיול ייחודיות: מבוגרים בלבד; ספינות קטנות; באטלר צמוד; הפלגות יין ואוכל; אפילו הפלגות בנושא תוכניות טלוויזיה פופולריות.
נראה שהמאמצים שלהם עובדים, ומושכים דור חדש של נוסעים בקרוזים. סקר שנערך לאחרונה בגוגל מצא ש-86% מהאנשים בגילאי 18-34 שמעולם לא עשו שייט מעוניינים להתנסות בפעם הראשונה. עתיד הקרוזים ימשיך להתפתח ב-2022 ואילך.
אם נחזור שוב לארצנו הקטנטונת, יועצי השייט הישראלים, מוכרים כעת בעיקר הפלגות שתצאנה מנמל חיפה: בקיץ, מנו ספנות החל מחודש אפריל, באונייה קראון איריס, MSC Cruises באונייה MSC Lirica החל מחודש אפריל, הרפסודי אוף דה סיז של רויאל קריביאן אינטרנשיונל החל מחודש אוגוסט ולאחר מכן הנורוויג’ן אפיק של נורוויג’ן קרוז ליין והקוסטה ונציה של קוסטה קרוזס בחודש נובמבר 2022.

ברוכים המצטרפים לקבוצת הפייסבוק ״קרוז חלום של הפלגה״ – הייחודית בעולם הקרוזים
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.cruisein.co.il?p=103514