על פי נתוני איגוד חברות השיט הבינלאומי (CLIA) הביקוש לקרוזים זינק ב-68% בעשור האחרון ואיתו שיפור התנאים לבעלי מוגבלויות, איזה אניות מתאימות יותר?

קרוז לבעלי מוגבלויות נשמע אולי משהו בלתי אפשרי ומיד צצות שאלות כמו: האם ניתן לעלות ולרדת מהאנייה בקלות? איך נכנסים לקבינה בכיסא גלגלים? איך מתקלחים? ועוד.
CLIA – איגוד חברות השיט הבינלאומי מציין כי הביקוש לקרוזים רשם גידול של 68% בעשור האחרון ואיתו שיפור התנאים לבעלי מוגבלויות. קרוז הוא אחד המקומות היותר מתאימים עבורם וחברות השיט יעשו הכל כדי להנעים את זמנם.
פריקה חד פעמית של הכבודה, ביקור במספר יעדים מבלי צורך בנסיעה ארוכה ברכב או טיסה, נגישות לחדרי האוכל, מסעדות ותיאטרון, הפכו את הקרוזים ליותר פופולאריים גם בקרב בעלי מוגבלויות.
כל האניות האמריקניות או בבעלות חברות אמריקניות, מחויבות להתאים עצמן לנוסעים בעלי מוגבלויות אך עדיין קיימות אניות יותר מתאימות ופחות מתאימות עבורם. בחירת האנייה המתאימה ותכנון נכון מראש הם הכרחיים כדי להפיק את המרב מחופשת שיט, על אחת כמה וכמה כשמדובר עבור בעלי מוגבלויות. מספר טיפים שיעזרו לכם לבחור נכון:
בחירת האנייה המתאימה ביותר
לא כל האניות זהות, אפילו לא באותה חברת קרוזים. ברוב המקרים אניות חדישות וגדולות מתאימות יותר לבעלי מוגבלויות מכוון שהמודעות לנושא מקבלת יותר ויותר תשומת לב וחברות השיט נותנות דגש חזק יותר לסוגיה בשעה שהן בונות אניות חדשות וגדולות. בכל זאת, הרבה אניות עוברות שיפוץ נרחב ולוקחות בחשבון את שיפור הגישה והטכנולוגיות: דלתות אוטומטיות, חדרי שירותים נגישים לבעלי מוגבלויות באזורים הציבוריים, גישה נוחה לקומת המזנון החופשי, חדרי האוכל המרכזיים ומסעדות הנושא.
את רוב התשובות ניתן למצוא באתר האינטרנט של חברות השיט תחת הכותרת “צרכים מיוחדים” (special needs) או “נגישות” (accessibility). חלק מחברות השיט מחייבות הגעה עם מלווה וחלק מהשירותים הזמינים עבורם חייבים להיות מסודרים 30 עד 60 יום לפני הנסיעה.
לאניות יש מספר מוגבל של קבינות, כמו למלונות, המאפשרות כניסה באמצעות כיסא גלגלים ומקלחת מיוחדת ולכן חשוב לדאוג מבעוד מועד לכל הצרכים המיוחדים. ישנן חברות המסמנות את מסלול הנגישות באניותיהן, ישיבה בחדרי האוכל, חדרים ושירותים ציבוריים נגישים.

סימפוני אוף דה סיז (Symphony of the Seas ושאר האניות מסדרת אואזיס) – האניות הגדולות בעולם מקבלות דירוגים גבוהים במיוחד מבעלי מוגבלויות.
בסימפוני אוף דה סיז 46 קבינות לבעלי צרכים מיוחדים, המעברים בשטחים הציבוריים הם רחבים והותאמו במיוחד למעבר כיסאות גלגלים, קיימות דלתות אוטומטיות ושירותים ציבוריים נגישים. כמו כן, נגישות לחדרי האוכל והברים, מעליות לבריכה, שולחנות משחק נמוכים בקזינו ועוד.
קינגסדאם (Koningsdam) וסדרת Statendam של הולנד אמריקה ליין – חתך הגילאים באניות הולנד אמריקה ליין הוא מבוגר יותר ולכן הושקעו יותר משאבים ופתרונות לבעלי צרכים מיוחדים.
27 קבינות המתאימות באופן מלא לבעלי מוגבלויות ו-13 נוספות בעלות גישה אמבולטורית (נוסעים בעלי ניידות מוגבלת אך ללא כיסא גלגלים). השטחים הציבוריים נבנו גם הם לרווחת הנזקקים למעבר באמצעות כיסא גלגלים. מחשבים ציבוריים המיועדים ללקויי ראיה, תפריטים עם אותיות גדולות או עם כתב ברייל, מרפסות נגישות ועוד.
סלבריטי ריפלקשיין (Celebrity Reflection וסדרת Solstice של סלבריטי קרוזס) – דגש מיוחד לצרכים מיוחדים בטרמינלים של נמלי ההפלגה ובסיורי החוף בהם נעשה שימוש באוטובוסים עם גישה לכיסאות גלגלים. 30 קבינות המיועדות לבעלי צרכים מיוחדים וסוויטות משפחתיות המיועדות גם הן לארח משפחה בה יש נוסע הזקוק לנגישות מיוחדת. דלתות הכניסה לקבינות המיוחדות הן רחבות במיוחד, מרפסות נגישות ושטחים ציבוריים ידידותיים לבעלי צרכים מיוחדים. מערכות שמע מיוחדות בתיאטרון ונתיב גישה מיוחד לרציף.

ריגל פרינסס (Regal Princess) וסדרת רויאל (Royal) של פרינסס קרוזס – אחת מחברות השיט עם היסטוריה מפוארת בכל מה שקשור לטיפול בנוסעים בעלי מוגבלויות מיוחדות. אחת מהחברות הראשונות שקידמה את נושא הנגישות מהטרמינל לאניות, סיורי חוף ונגישות מקסימאלית בשטחים הציבוריים.
38 קבינות עם כל הצרכים לבעלי מוגבלויות מיוחדות, מערכת שמע בתיאטרון, מגברי שמיעה לטלפונים, חיישנים מיוחדים בדלתות הקבינות ועוד.
נורוויג’ן בליס (Bliss) ואסקייפ (Escape) של נורוויג’ן קרוז ליין – לחברת השיט היסטוריה ארוכת שנים עם הנושא והיא מעסיקה צוות ייעודי שתפקידו טיפול בבעלי צרכים מיוחדים. בתחומי ארה”ב היא מציעה תחבורה מיוחדת לנמלים ומהן.
42 קבינות נגישות עם לחצני מצוקה ליד המיטות ובחדרי האמבטיה. מרפסות נגישות עם דלתות אוטומטיות, השטחים הציבוריים בכל האנייה מאפשרים מעבר לכסאות גלגלים.

דיסני דרים ופנטסי (Disney Fantasy & Disney Dream) – פילוסופיית החברה דוגלת שכל ילד עם מוגבלות יוכל ליהנות מחופשת שיט. 25 קבינות עם כל האמצעים הנחוצים, כולל בחדרי האמבטיה ובשירותים.
האנייה יכולה לספק מיטה מיוחדת לסובלים מפציעת גב או דלקת פרקים, כולל מעקה מיטה. באי הפרטי Castaway Cay נגישות מלאה לכל המקומות. מערכת שמע מיוחדת בתיאטרון וכל השטחים הציבוריים מותאמים למעבר כיסאות גלגלים. מעלית הבריכה אינה זמינה בכל שעה ויש לתאם מראש את השימוש בה.
ריגנט סבן סיז אקספלורר ומרינר (Regent’s Seven Seas Explorer & Mariner) – הודות להכנה מיוחדת וגודל קטן יחסית של אנייה, הניידות לבעלי צרכים מיוחדים קלה. 3 קבינות מיוחדות שהן סוויטות המאובזרות במיוחד עבור בעלי מוגבלויות. כתב ברייל במעליות ובמספרי הקבינות.

קרניבל ויסטה והורייזן (Carnival Vista & Horizon) – מגוון רחב של אפשרויות לנוסעים בעלי מוגבלויות, 65 קבינות מהן: קבינות עם נגישות מלאה וגישה למיטה משני הצדדים, קבינות עם גישה מצד אחד למיטה וקבינות עם נגישות אמבולטורית לנוסעים שלא נזקקים לכיסא גלגלים. כל אזורי האוכל, הברים והתיאטרון נגישים לבעלי כיסאות גלגלים.
מומלץ להיעזר ביועץ שיט חבר התאחדות סוכני הנסיעות
יועץ שיט מומחה יבטיח שכל הצרכים הדרושים יתקיימו, מכיר את האניות, את הגישה לנמלים ולאניות מהטרמינלים, ליעדי ההפלגה וסיורי החוף. היועץ יכול לתאם תחבורה נוחה מנמל התעופה לאנייה, להזמין בתי מלון נגישים לפני ו/או אחרי השיט ולשכור ציוד רפואי.
מומלץ להצטרף לקבוצה
לפחות בפעם הראשונה מומלץ להצטרף לקבוצה בה הנוסעים הם בעלי צרכים מיוחדים או לשיט מאורגן בו יש מדריך שיכול לעזור במקרה הצורך.
בדיקת ניידות וציוד רפואי
חופשת שיט יכולה להיות כרוכה בהליכה מרובה לאורך מסדרונות האנייה ובסיורי החוף ולכן מומלץ לדאוג מראש לכיסא גלגלים או קלנועית במצב תקין לאחר בדיקת מומחה. האניות מחזיקות מספר מצומצם של כיסאות גלגלים למקרה חירום ולא ניתן לשכור אותם. אחסון כיסאות הגלגלים וקלנועיות חייב להיות בקבינות בלבד ולא במקומות ציבוריים. קראו בעיון את ההנחיות לגבי משקל הקלנועית ללא סוללה, ישנן חברות שיט המגבילות את משקלן עד ל-100 ק”ג.

בחירת מסלולי האניות והיעדים באופן מושכל
ישנם מסלולי שיט בהם הירידה לחוף מתבצעת באמצעות סירות קטנות (tenders), לא מומלץ לבחור מסלולי שיט בהם יש מספר רב של מקרים כגון אלו.
כמו כן, גם ללמוד היטב או להתייעץ עם סוכן הנסיעות המומחה, האם מסלולי סיורי החוף מתאימים לאנשים בעלי צרכים מיוחדים. ישנם יעדים לא נגישים או מסלולים למיטבי לכת שלא יתאימו לאנשים בעלי צרכים מיוחדים.
התייעצו ברשתות החברתיות עם אנשים בעלי מוגבלויות שביצעו כבר את המסלול הנבחר, מה שיאפשר להצליב מידע ולקחת החלטה נבונה יותר.
הזמנה מראש
אם בהפלגה רגילה מומלץ להזמין שנה מראש מסיבות של מחיר ההפלגה, בחירת הקבינה הרצויה, מחיר הטיסות ושיקולים נוספים, אז על אחת כמה וכמה במקרה של נוסעים בעלי מוגבלויות.
ברוכים המצטרפים לקבוצת הפייסבוק ״קרוז חלום של הפלגה״ – הייחודית בעולם הקרוזים
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.cruisein.co.il?p=90585