סמינר שט של קשרי תרבות תבל הפגיש אותי עם קפטן דניאל סלינגרוד של הספינה לואר פרינסס, הזדמנות פז לערוך השוואה לאוניית נוסעים בים

השעה 14:00 בדיוק ואני ממתין מעבר לדלת גשר הפיקוד של הספינה לואר פרינסס (MS Loire Princesse) של חברת קרוזי אירופה (CroisiEurope), לפגישה שנקבעה לי עם הקפטן, בעוד אנחנו שטים במעלה הלואר לעיירה בושמן (Bouchemaine), ביום השני לסמינר שט של חברת קשרי תרבות תבל.
נהר הלואר הוא הארוך שבצרפת, אורכו 1013 קילומטר, אבל מתאים ומספיק עמוק לשייט רק בחלקו התחתון, כ-100 קילומטר בלבד (זו גם הסיבה שהספינה מצוידת במנועי גלגל צדדיים ולא מנועים בתחתית). מוצאו של הלואר מאזור הסון במחוז ארדש בגובה של כ-1360 מטרים וזורם צפון מערבה ונשפך למפרץ ביסקאיה בסן נאזר.
הדלת נפתחת ואם דמיינתי אי פעם קפטן צרפתי בספינת נהר בעמק הלואר, דמותו של הקפטן שפגשתי מתאימה לסיפור ככפפה ליד. אדם מופנם, בסביבות גיל ה-70 ממש כמו סצנה שנלקחה מסרט צרפתי טיפוסי שהשחקן הראשי יכול להיות ז’ראר דפארדיה (לפחות במראה) שבמקרה או לא, נולד בעיר שאטורו שבחבל סאנטר – עמק הלואר.
הורגלתי באוניות הקרוזים הגדולות לגלות מאחורי הדלת גשר פיקוד גדול, מודרני ומרבית הקפטנים הם צעירים ודינמיים יותר, ממש ההבדל הראשון באופייה של החופשה. האחת גלית ברקע ים כחול עם אטרקציות, תנועה ערה ומשפחות והשנייה שייט נהרות, חופשה רגועה ברקע טירות עתיקות וכפרים ציורים, עם קהל יעד איכותי ומבוגר יותר.

קפטן ספינת נהר טיפוסי בעמק הלואר
בונז’ור, אמר לי דניאל סלינגרוד (Daniel Salingrod) – קפטן הספינה, מלווה בקצין צעיר ומנהל שירות הספינה פדרו מפורטוגל ששימש גם כמתורגמן (הקפטן דובר צרפתית בלבד). הגשר פה הוא יותר ‘גשרון’ אם כי מצויד במיטב הטכנולוגיה העכשווית כיאה לספינת נהר מודרנית. הקפטן לא מפנה מבט בשעה שאנו חולפים על פני מספר גשרים, אחריות לא קטנה מוטלת על כתפיו והוא מבצע את עבודתו במקצועיות.
בשעה שאנחנו שטים במרכז הנהר, עיירות קטנות וצמחייה עשירה מלווים אותנו משני צדיה, מתפנה הקפטן ומספר כי התחיל להוביל את הלואר פרינסס בתחילת השנה, אך מכהן כקפטן בחברה משנת 2000 ובעבר פיקד על ספינות נהר אחרות בנהר הסן.
את ההכשרה לתפקיד רכש קפטן דניאל באחד מבתי הספר הייעודיים בצרפת ולשאלתי מסביר בהגינות כי לדעתו ההכשרה ותפקיד קפטן באוניית ים היא מורכבת יותר ודורשת לימודים ובחינות קשות יותר.
מה מייחד את חברת השייט CroisiEurope ? הקפטן ציין שמדובר בחברה משפחתית שחגגה 43 שנות פעילות ומנסה להעביר ולהכיל את החמימות המשפחתית גם לנוסעים המגיעים להתארח וליהנות משייט נהרות. תשובה דומה קיבלתי מאודי בן זאב, יו”ר ובעלים של חברת קשרי תרבות תבל, כאשר ביקשתי לאפיין את החברה בבעלותו. “יוצאים קבוצה חוזרים משפחה”, אמר לי בחיוך. כתבה נוספת בסדרה תפורסם בהמשך המתייחסת לחברה ולסמינר בו בילינו 9 ימים של חוויות ייחודיות בעלות אופי שונה ממה שהיכרנו עד כה.

חברת קרוזי אירופה – שייט נהרות באווירה משפחתית
חברת CroisiEurope נמצאת בבעלות משפחת Schmitter ונוסדה ב-1976 ע”י Gérard Schmitter, המטה נמצא בשטרסבורג צרפת, מחזיקה בצי של 55 ספינות, מציעה 170 מסלולי שייט ב- 38 מדינות ברחבי תבל (אירופה, אסיה, אפריקה, דרום אמריקה וארה”ב) בעיקר נהרות ומעט בים התיכון והים האדריאטי, משרתת 200 אלף נוסעים בשנה ומעסיקה 1350 עובדים.
באתר האינטרנט שלה מציינת החברה שהשייט בספינותיה משקף את הרוח המשפחתית בה הנוסעים זוכים בהגעה, במהלך ההפלגה וכאשר חוזרים הביתה. “את המוטו הזה אנחנו מטמיעים בצוותים שלנו במטרה להשיג מצוינות בכל רמות השירות”, כתוב באתר, וזה אכן מדויק.
לואר פרינסס ספינת נהר לא רק לנסיכים
הספינה הושקה באביב 2015 , מעוטרת ב-5 עוגנים (כוכבים), אורכה 80 מטרים (הסימפוני אוף דה סיז, הגדולה בעולם- 362 מטרים), רוחבה 11 מטרים (הסימפוני – 66 מטרים) , מארחת 96 נוסעים (הסימפוני כ- 6680 נוסעים) , 47 קבינות ו-1 לנכים ( בסימפוני 2750 קבינות), סיפונים: מרפסת שיזוף , סיפון אמצעי – הכולל קבינות מרפסת, קבלה, טרקלין ובר משקאות, סיפון תחתון – קבינות עם חלונות וחדר אוכל מרכזי (בסימפוני 18 סיפונים).

אז במה נבחר, שייט ים או נהרות ?
אם אתם בדילמה במה לבחור, הרי לפניכם מספר עובדות שיעזרו לכם לקחת את ההחלטה הטובה ביותר עם השלכות לפרינסס לואר.
גיל הזהב או צעירים ומשפחות – הגיל הממוצע של נוסעי שייט נהרות הוא מבוגר יחסית (מעל ל-70) ודי דומה לאוניות בוטיק קטנות ושונה בתכלית מאוניות קרוזים ענקיות (50). נדיר שתפגשו משפחות עם ילדים בשייט נהרות, מה שהפך לטרנדי באוניות הקרוזים “המפלצתיות” המציעות אטרקציות מגוונות לכל המשפחה. בשנים האחרונות יש מגמה חדשה בתחום שייט נהרות המזמינה יותר משפחות לקחת חלק בסוג כזה של חופשה ולשם כך מספר חברות בנו ספינות נהר עם חדרים משפחתיים, בריכת שחיה לקטנטנים ופעילויות משפחתיות בספינות ובזמן העגינות (רכיבת אופניים, סוסים, ביקור ביעדים המתאימים למשפחות ועוד).
כמי שבפעם הראשונה בשייט נהרות ובילה פעמים רבות בשייט ים, המפגש הראשון עם הקבוצה היה שונה עבורי, בשל פערי הגילאים. לאחר ארוחת הערב הראשונה בה ישבנו “בשולחן הילדים” (ממוצע גילאים 65) המשמעות של טיולי פרימיום לגיל השלישי, קיבל משמעות שונה. את גיל הנוסעים לא הצלחתי לשנות, אבל אט אט גיליתי אנשים איכותיים, בעלי תפקידים בכירים בעבר, משכמם ומעלה שיצרה במובנים מסוימים סינרגיה חיובית עבור כולם.

קולינריה הנעה בין ג’אנק פוד לקולינריה במיטבה – באוניות ים אפשרויות ההסעדה הן מגוונות גם אם מדובר בשולחן קבוע או פרי סטייל קרוזינג (מספר מסעדות לבחירה בזמן המתאים לכם ובקוד לבוש לא רשמי). בנוסף, באוניות ים תמצאו מסעדות נושא בתשלום הנע בסביבות ה-40 דולר בממוצע לאדם עבור ארוחה במסעדה איטלקית, צרפתית, אסייתית ועוד. שווה לנסות לפחות אחת מהן בהפלגה האורכת שבוע. גם ג’אנק פוד לא חסר, כמו דוכני פיצה והמבורגרים הפזורים בסיפוני האונייה.
משקאות אלכוהוליים וקפה בבר הם בתשלום נוסף, מה שלא קורה בשייט נהרות, שם אין צורך במסעדות נושא כי חדר האוכל המרכזי הוא כבר מסעדת נושא ברמה קולינרית גבוהה. בירה, יינות ומשקאות נוספים היו כלולים במחיר גם בבר נפרד שפעל אצלנו שעות נוספות.
צוות שפים מובילים דאג שלא נשאר רעבים בלואר פרינסס, ועם זאת דאג גם להגיש מאכלים העשויים ממוצרים מקומיים איכותיים וטריים. גבינות טעימות, יינות מובחרים, פירות וירקות בטעם של פעם המגיעים ישירות מחוות גידול בסביבה, מגוון רחב של בשרים, דגים ופירות ים. המלצרים האישיים הכירו במהרה את העדיפויות האישיות של כל אחד מאיתנו שנהנה מיחס אישי מפנק.
סמינר השייט של קשרי תרבות תבל הינו חבילה בסגנון הכל כלול: טיסות, עברות, לינות, ארוחות (לעיתים גם מחוץ לספינה במקרה ואין אפשרות לחזור חזרה בזמני הארוחות), סיורי חוף, הרצאות מעשירות, מופעי בידור, טיפים, גלישת אינטרנט אלחוטי, מדריך ישראלי ומלווה צמוד מטעם החברה (שלו יש חשיבות עליונה ונרחיב עליה בכתבה הבאה בסדרה).

חדרים – באוניות קרוזים קיים מגוון רחב של אפשרויות: חדרים פנימיים ללא חלון, חדרי חלון או חלון וירטואלי, מרפסת וסוויטות. בשייט נהרות ברוב המקרים מדובר בסוויטות, חדרי מרפסת או חדרי חלון- כולם פונים לנהר.
בשני המקרים, ים ונהרות, בחדרים תמצאו טלוויזיה, מקלחת ושירותים, מייבש שיער, נקודות חשמל, טלפון, שולחן, כיסא, ארון, כספת, מיטות/מיטה זוגית נוחה. בשייט ים יש בר או מכונת קפה מה שלא נחוץ בשייט נהרות. האינטרנט בים ברוב המקרים הוא בתשלום, למעט באוניות בוטיק מפוארות.
בידור- בעוד שבשיט נהרות , כשמדברים על בידור מתכוונים לפסנתרן או להקת בדרנים מקומיים בהתאם לאזור בו תבקרו, באוניות הים תחוו הופעות מרשימות בסגנון ברודווי, ברים, טרקלינים המציעים הופעות חיות של זמרים וריקודים לתוך הלילה.
בסמינר השט בעמק הלואר נהנינו במסגרת תוכניות הבידור מהופעה של להקה מקומית שניגנה מוסיקה בסגנון בריטי בשל ההשפעה של מלכי אנגליה, כמו הנרי ה-2, באזור. בשאר הימים יוליה ושאול בן הר– זוג נגני כינורות ושאר כלים, וירטואוזיים, שהגיעו יחד עם הקבוצה מהארץ הנעימו לנו את הערבים במוזיקה קלאסית – מסע מרתק סביב העולם ובסוף ההופעה גם מוזיקה לריקודים.

יעדים וזמני הפלגות- הפלגות נהר שונות משמעותית מהפלגות ים. ספינת נהר עוגנת ממש לצד עיירות קטנות או ערים גדולות (בודפשט, וינה, נאנט), מה שאומר כשיורדים נמצאים כבר במרכז העיר. הירידה והעלייה פשוטה יותר וניתן ליהנות מהאפשרות מספר פעמים ביום. ברוב המקרים הספינה עוגנת בשעות הלילה מה שמאפשר בילוי לילי ביעד והיכרות טובה יותר עם המקום.
בחלק מהמקרים אניות ים, במיוחד הגדולות עוגנות במרחק גדול ממרכז העיר, מה שמחייב הערכות באמצעות סיורי חוף שמציעה האנייה, תחבורה ציבורית, מוניות או במקרים מיוחדים סירות (Tender) כאשר אין באפשרות האנייה להיכנס ולעגון בנמל. השייט באוניות ים הוא בלילה והיעדים מתגלים כאשר עוגנים בבקרים.
מחירים – בשייט נהרות קל יותר לסכם את הוצאת החופשה מכוון שמדובר בחופשה בסגנון הכל כלול, מה שלא קיים בד”כ באוניות הקרוזים הגדולות. שייט באוניית קרוזים גדולה בממוצע יכול להסתכם בכ- 2500 דולר לאדם בחדר זוגי לעומת כ- 3300 אירו לאדם בחדר זוגי במקרה של הלואר פרינסס.
לסיכום, פערים משמעותיים קיימים בין ספינות נהר ואוניות קרוזים גדולות ופחות בהשוואה לאוניות ים בוטיק , שם הנטייה היא לעגון בנמלים קטנים או ממש קרוב לערים מרכזיות.
*הכותב היה אורח בסמינר שט של קשרי תרבות תבל

ברוכים המצטרפים לקבוצת הפייסבוק ״קרוז חלום של הפלגה״ – הייחודית בעולם הקרוזים
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.cruisein.co.il?p=94619