קשה עדיין לנבא כי הנבואה ניתנה לשוטים, אבל על דבר אחד אין וויכוח, תעשיית הקרוזים נפגעה באופן הקשה ביותר תדמיתית בגלל החגיגה התקשורתית וטעויות של חברות שייט וממשלות

בחודש פברואר 2020 התבשרנו על התפרצות נגיף הקורונה ולקח לו לנגיף הארור, בחודש מרץ, שבוע בלבד כדי לשתק את פעולתן של למעלה מ-50 חברות שייט ומאות אוניות ברחבי עולם. כמה זמן ייקח לענף הקרוזים לחזור לפעילות מלאה, קשה עדיין לנבא כי הנבואה ניתנה לשוטים, אבל ההערכה שמדובר במספר חודשים ועד תחילת 2021.
תעשיית הקרוזים מלקקת את הפצעים וכל האפשרויות נבדקות, אבל דבר אחד בטוח, כשנפליג שוב הכל יראה אחרת, הפעילויות וחוויות הנוסעים ישתנו. אף משבר קודם לא עורר את היסודות של חופשת השייט: נוסעים הנהנים יחד בחללים ציבוריים במהלך ימים או אפילו שבועות ומגלים מספר רב של יעדים.
אם מישהו חושב שקרוזים ייחודיים בעניין הזה, אז הוא טועה. מה עם מאות אנשים הנמצאים בתא נוסעים בטיסת ארוכת טווח, במרכז קונגרסים או אפילו באוטובוסים ורכבות. על דבר אחד אין וויכוח, תעשיית הקרוזים נפגעה באופן הקשה ביותר תדמיתית בגלל החגיגה התקשורתית וטעויות של חברות שייט וממשלות סביב “ספינות הקורונה”. המקרה של הדיימונד פרינסס ושל אוניות נוספות שעד לא מזמן שייטו בלב ים ללא יעד עגינה הייתה אחת הטעויות הגדולות של משבר הקורונה. חברות קרוזים וממשלות היו צריכות לקחת אחריות, להוריד את הנוסעים לבידוד ומשם הכל היה נראה אחרת.
כרגע בחברות שייט ים ונהרות (ראו כתבה) שוקדים לבניית פרוטוקולים ונהלים שיישנו את פני חופשת השייט, החל מתהליך ההזמנה המכוון, בדיקת חום בכניסה לטרמינל, ריחוק חברתי, כניסה בקבוצות קטנות לאונייה, ביטול הבופה, ארוחות בקבוצות קטנות, צורת הישיבה באולמות הבידור, הקזינו, ספא, מכון כושר וסיורי החוף. לטעמי, זה אומר לוותר על חופשת השייט. כל ההנאה בחופשת השייט היתה בדיוק המרכיבים שמניתי קודם, אינטראקציה חברתית לצד אוכל טוב, אטרקציות ויעדים חדשים. זה כמו הרצון להכין תבשיל טוב ללא מרכיבים מתאימים. מוטב למצוא בדיקה יעילה שתשלול את המחלה אצל הנוסעים לפני העלייה לאונייה ולא לפגוע בחופשת השייט, פשוטו כמשמעו.

עוד לפני שההנחיות ייושמו באוניות, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (The Centers for Disease Control and Prevention CDC) של ארה”ב צריך להסיר את הצו של השעיית ההפלגות מכל נמלי ארה”ב המסתיים ב-9 ליולי 2020, פתיחת גבולות ע”י ממשלות והקטנת איום הנגיף לרמה נמוכה ביותר. ישנם מדינות כמו סיישל לדוגמא שהודיעה כי לא תארח אוניות קרוזים עד סוף 2021. סיישל רשמה עלייה של 6% במספר התיירים ב-2019 והתגלו בה 11 מיקרי קורונה בלבד ללא אף קורבן אחד מהמגפה. איי קיימן ויעדים נוספים בקאריביים ישארו מחוץ למסלולי השייט לפחות עד תחילת חודש ספטמבר.
“שאנחנו כקהילה נהיה מוכנים להכנסות, נוכל לדבר על קרוזים”, אמר ארנולד דונלד, מנכ”ל תאגיד קרניבל. “אנו מקווים שזה יהיה מקודם ממאוחר, אבל זו לא הבחירה שלנו אלא של הקהילה. מדובר במגפה עולמית ולכן ההפעלה לא תהיה אחידה, זה כנראה יתבצע ביעדים ובזמנים מסוימים ולא הפעלת כל הצי יחד. התעשייה לא תקבל החלטות לפני שיש הבנה טובה יותר סביב האפידמיולוגיה של נגיף הקורונה, ורק אז ניתן לנקוט בצעדים ספציפיים המעניקים מידה גבוהה של ביטחון.”
צ’רלס סילביה , סגן נשיא ליחסי הסחר של איגוד חברות השייט הבינלאומי (CLIA) מסכים ואומר כי החזרת הקרוזים לא תהיה בלחיצת כפתור, אלא בהדרגה, תוך כדי הקפדה על נהלים. איגוד חברות השייט הבינלאומי, המרכז האמריקני למניעת מחלות ומניעתן וארגון הבריאות העולמי עובדים יחד על קביעת הנהלים.
ריצ’רד פיין , יו”ר תאגיד רויאל קריביאן ציין כי בזמן שכל מותגי התאגיד נמצאים בהשעיה, התאגיד מנצל את הזמן כדי להתאים את ההנחיות ולהתכונן לקבלת הנוסעים עם דגש גדול יותר על בריאותם ובטיחותם.
יש הסוברים כי עצם העובדה שנגיף הקורונה התגלה כמסוכן ביותר בקרב מבוגרים עם מחלות רקע יש לבקש מהנוסעים בגילאים 70+ הצהרת בריאות מרופא המשפחה שהם כשירים להפלגה. רעיון לא חכם בלשון המעטה. מרבית אוניות הבוטיק מלאות בנוסעים בגילאים האלו והרעיון יכול לרסק את תעשיית השייט היוקרתי .
מומחים אחרים טוענים כי לא תהיה ברירה אחרת אלא להתרגל למצב החדש בדיוק כמו שהתרגלנו להסיר נעלים וחגורות בנמלי התעופה. בקרוזים זה שונה, מדובר בכל ההפלגה ולא לכמה רגעים לפני ואחרי החופשה. לדעתי לצאת לחופשה ולהרגיש בבית חולים זה לא הרעיון הטוב ביותר. הרעיון של הצוות המגיש אוכל במסכות וכפפות צורם במיוחד ואין להשוותו גם למטוסים שמהווים כלי תובלה לחופשה וחזרה ממנה.

אחרים טוענים שחברות השייט יתחילו להפעיל קודם אוניות ב”אזורים ירוקים” ונוסעים יחושו יותר בנוח להפליג מנמלים קרובים לביתם, ללא צורך לעבור חצי עולם. הכוונה שבאירופה יהיו הפלגות לאירופאים בלבד ובארה”ב לאמריקנים בלבד. הנוסעים חוששים היום יותר מהסגר באונייה, מהסיכון להידבק בנגיף והסיפורים על אוניות בים הפתוח ללא נמלי העגינה, נצרב עמוק בזיכרונם.
עם כל מה שנאמר עד כה, סקר אחרון שנערך בארה”ב מגלה כי 58% מחובבי הקרוזים שהיו בשנה האחרונה בחופשת שייט יחזרו לשוט למרות החששות מנגיף הקורונה.
לסיכום, עולם הקרוזים ישתנה כפי שכל העולם ישתנה בעקבות מגפת הקורונה, אבל צריך יותר להתמקד בפתרונות של בדיקות הנוסעים בעלייה לאונייה ולא בהנחיות קשות באונייה עצמה העלולים לפגוע באיכות חופשת השייט. חברות השייט המשפחתיות יחזרו ראשונות לפעול לעומת אוניות הבוטיק בהן ממוצע הגילאים גבוהה יותר. להזכירכם, תעשיית הקרוזים נולדה באזור פלורידה – קאריביים והייתה עדיין הפופלארית ביותר באזור זה (34.4% מכלל נוסעי הקרוזים) לפני משבר הקורונה ולכן בשעה שנראה את איי הקאריביים מוצפים שוב בנוסעים נדע שחזרנו שוב לעסקים. כרגע כשמספר הנדבקים ביבשת אמריקה עבר את זה שבאירופה, דרך ארוכה עוד לפנינו.
ברוכים המצטרפים לקבוצת הפייסבוק ״קרוז חלום של הפלגה״ – הייחודית בעולם הקרוזים
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.cruisein.co.il?p=99921