זו לא הפעם הראשונה, אם כי מאוד נדירה, שאוניית קרוזים מוצאת עצמה בלב סערה. למה זה קורה?

ב-23 למארס דיווחנו על חילוץ של 1,300 נוסעים ואנשי צוות מהאונייה ויקינג סקיי שמנועיה חדלו לפעול והיא נסחפה ברוחות העזות באזור המערבי של נורבגיה.
קטעי וידאו שצולמו ע”י הנוסעים הראו רהיטים מחליקים על גבי ריצפת הטרקלין וחלקים מהתקרה נופלים ומתרסקים. למרבה המזל, הכל נגמר ללא טרגדיות וכל הנוסעים הגיעו לחוף מבטחים, חלקם באמצעות יחידות חילוץ במסוקים, חלקם ביום למחרת, כאשר האונייה הובלה לנמל באמצעות גוררת והודות למזג אוויר נוח יותר. כ- 20 נוסעים נפצעו ובחברת ויקינג קרוזס סיכמו את הפרשה: “היה לנו מזל”.
אתר האינטרנט Quartzy מעלה סדרה של שאלות חשובות: ראשית, מדוע האונייה הפליגה למרכז הסערה? למה צוות האונייה לא בחר להשתמש בסירות ההצלה במקום במסוקים? האם זה בטוח להפליג במזג אוויר כזה?
לשאלה הראשונה, מדוע האונייה נכנסה לאזור הסערה, בו מזג אוויר קיצוני שרר באזור, רוחות עזות וגלים בגובה 24 מטרים, לא התקבלה תגובה משכנעת מצד חברת ויקינג קרוזס. דובר החברה מסר כי האונייה נבנתה בסטנדרטים הגבוהים ביותר, נועדה להפליג בכל מקום בעולם ובכל מזג אוויר.
קפטן מייקל לויד, בעל ניסיון של חמישה עשורים בים ותומך נלהב בבטיחות הנוסעים והצוות, ציין כי אוניות באזור ובעונה הזו עלולים לעיתים להיתקל במזג אוויר כזה, שאינו יוצא דופן לטענתו. “אם לא היה כשל במנוע, סביר להניח שמצבנו היה שונה”, הסביר הקפטן הוותיק שאולי טעה הפעם בהחלטתו. עם זאת, העיתונות הנורבגית דיווחה כי מספר כלי שייט החליטו להמתין בברגן ובטרונדהיים בשל מזג האוויר הסוער לעומת אוניית “התענוגות” שבחרה דווקא לחלוף במעבר הוסטאדוויקה (Hustadvika) לאורך חופי Møre.

מדוע לא השתמש צוות האונייה בסירות ההצלה והחליט להמתין שעות ארוכות לחילוץ באמצעות מסוקים?
במשך 20 שעות משעה 14:00 ועד 10 בבוקר למחרת רק כשליש מאורחי האונייה פונה באמצעות מסוקים. גם במקרה הזה לדברי חברת השייט ההחלטה התקבלה למען ביטחונם של הנוסעים שלא להפעיל את סירות ההצלה.
קפטן לויד הסביר כי במקרה קיצוני בו האונייה יכולה הייתה להימצא במצוקה קשה לא הייתה ברירה אחרת אלא להשתמש בסירות ההצלה. השימוש באמצעי כזה דורש מיומנות גבוהה ויכולה להיות קשה במיוחד במקרה של מזג אוויר סוער. גם בסוגיה הזו עולה השאלה האם הצוות לא מתורגל למצבים כאלו?
בעוד סירות ההצלה נועדו לכאורה למצבי חירום, במקרים בהם נדרשת נטישה מהירה – טוען הקפטן כי ההוראות מורות על שימוש בסירות ההצלה במקרים של מזג אוויר טוב וראות מספקת.
מדו”ח שנכתב בזמנו ע”י קפטן לויד במטרה ללמוד מטעויות הקוסטה קונקורדיה, צוין כי סירת הצלה עשויה לקלוט כ-150 נוסעים תוך 10 דקות, 15 נוסעים לדקה או אם תרצו נוסע בכל 4 שניות. “קשה לדמיין כיצד אלפי נוסעים מבוהלים, רבים מהם קשישים, עולים בקצב הזה לסירת הצלה בתנאי מזג אוויר לא יציבים”, כתב קפטן לויד.
האם זה בטוח להפליג במזג אוויר סוער ?
ללא ספק מדובר במקרה יוצא דופן, נדיר לכל הדעות בו קיים שילוב של מזג אוויר קיצוני וכשל מנועים. למי שהפליג כבר יודע כי באוניית נוסעים, נושא תרגיל הבטיחות מתבצע כדרוש ועל פי חוק לפני היציאה לכל הפלגה ומקרה בו נאלצה אוניית נוסעים להשתמש בסירות הצלה, לא נרשמה מאז סיפור הטיטניק.
לסיכום, נדירים המקרים בהם קפטן אונייה לא מעודכן לגבי תנאי מזג אוויר לא נוחים לאורך מסלול ההפלגה ויתרה מזאת שלא ישנה את המסלול ויבחר בפתרונות נוחים עבור אורחי האונייה. הפלגה נעימה..
ברוכים המצטרפים לקבוצת הפייסבוק ״קרוז חלום של הפלגה״ – הייחודית בעולם הקרוזים
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.cruisein.co.il?p=93941