Site icon Cruisein

מאחורי הקלעים באניות קרוזים

מדחפים חלופיים בקווין מרי 2. צילום עוזי בכר

במובנים רבים, אוניות קרוזים הן כמו ערים קטנות עצמאיות. בעוד מזון ואספקה מובלים לאונייה בנמל היציאה ובהמשך כמעט מידי יום בנמלי העגינה, האוניות מצוידות בהרבה מתחמים מוסתרים, שאת חלקם זכיתי לראות במו עיני ותיעדתי וחלקם נועדו ונשארו לעיני בלבד.

מדחפים חלופיים

לא כל אניית תענוגות נושאת איתה מדחפים (פרופלורים) חלופיים, אבל אתם עשויים להיות מופתעים חלקם כן. בביקורי האחרון באנייה היוקרתית קווין מרי 2 שביקרה בישראל בדרכה למזרח הרחוק גיליתי להפתעתי יצירת אומנות הניצבת בסיפון 7 בדמות של מדחפים מנירוסטה. עד פה הכל נורמלי, מה שגיליתי מאוחר יותר שהם הוצבו שם למקרה חירום. במבדוק יבש (dry dock) אין בעיה לבצע החלפת מדחף, איך הם מתכוננים לבצע זאת במים קשה מאוד להבין.

בית כלא

פעמים רבות כאשר נוסע מתנהג לא כראוי הוא עלול לקבל שיחת נזיפה מקצין הביטחון. אם זו עבירה חמורה יותר הוא יכול לבלות בחדרו מבלי לצאת כאשר מאבטח נמצא מחוץ לדלת. אבל אם לא ידעתם יש בית כלא (“brig”) לאלו שמבצעים פשעים חמורים יותר.

את קצין הביטחון הישראלי של הסרנייד אוף דה סיז, כפיר אברון, פגשתי בהפלגה בים הבלטי וזכיתי להתלוות אליו למסע מרתק למקומות שאנחנו הנוסעים או אפילו עיתונאים לא מגיעים. לא הורשתי לצלם, אבל את חדר המעצר הצמוד לחדר הבקרה של צוות הביטחון ראיתי. חדר קטן שקירותיו מרופדים עם מיטה בלבד וללא חלון, שירותים או ברז מים.

באיזה מקרים נאלצת לעשות שימוש בחדר המעצר ?

כפיר אברון:  “זה מיועד לנוסעים שחוצים את הקווים האדומים. אנשי צוות שנתפסו גונבים או אלימים, נוסעים שיכורים שהיכו את בנות זוגם, סוחרי סמים ועוד. אנשים שנעצרים מורדים בנמל הבא ומועברים למשטרה המקומית להמשך טיפול. את דרכם הביתה במקרה הטוב יעשו על חשבונם בטיסה”.

כפיר אברון, קצין הביטחון באונייה סרנייד אוף דה סיז. צילום עוזי בכר

חדר מתים

ציינו כבר שאניות הן ערים קטנות ובדיוק כמו בעיירה קטנה שלעיתים אנשים הולכים לעולמם זה יכול לקרות גם שם. אל תיבהלו – זה נדיר והרוב המכריע של מקרי מוות בקרוזים הם מסיבות של התקפי לב, שבץ מוחי וכדומה.

הסיכוי שתפגוש בחדר או ליתר דיוק בתא הוא בלתי אפשרי מכוון שהוא ממוקם בסיפון התחתון, אזור המותר לכניסה לבעלי תפקידים בלבד. יש אומרים שהתא משמש לאחסון פרטים אחרים, לא מזון, במקרה הצורך לאחר חיטוי יסודי.

אנשים הזקוקים לטיפול רפואי ואפילו בטיפול דיאליזה יכולים למצוא פתרון בחלק מהאוניות (ראו כתבה) ואם הטיפול לא הועיל – משמר החופים של המקום הקרוב ביותר לחוף יחלץ אתכם באמצעות מסוק לבית החולים הקרוב.

בית דפוס קטן

תהיתם אי פעם איפה העיתון היומי הנמצא בחדרכם מודפס? אם חשבתם שהם מודפסים בחוף ומועמסים בתחילת ההפלגה או בנמלי העגינה טעיתם. זה יהיה בלתי אפשרי לעדכן שינויים במזג האוויר או בלוח הזמנים.

לכל אונייה יש בית דפוס קטן שם מדפיסים הכל: עלונים המחולקים מידי יום בחדר, הזמנות לאירועים מיוחדים כמו ארוחה לצד הקפטן, מכתבי התנצלות, הודעות ומספר רב של נוסעים בנושאי מסעדות נושא ודברים חשובים אחרים.

עיתונים יומיים המודפסים באונייה. צילום עוזי בכר

נגרייה או חדר עבודה

חשבתם על מקרים בהם רגל עץ של כיסא או שולחן נשברים או ניזוקים. רוב חברות השייט לא יחליפו אותם אלא יפנו אותם לחדר עבודה בו עובדים אנשי מקצוע כמו נגרים או טכנאים שיבצעו את העבודה במקום, או יגיעו לחדרכם להחליף אריח שבור, שטיח שחוק, וילונות לא ראויים ועוד.

“כבישים” לאנשי צוות באוניית קרוזים. צילום עוזי בכר

“כבישים” לאנשי הצוות

לא מדובר באמת במערכת כבישים אלא מדויק יותר להגדירם מעברים נסתרים בהם נעים אנשי הצוות מבלי שהנוסעים רואים והם הרבה פחות מפוארים, בלשון המעטה, משאר המקומות הציבוריים באונייה. בשפת עולם השייט זה נקרא  “I-95” על שמו של הכביש המהיר לאורך החוף המזרחי של ארה”ב המסתיים במיאמי.

דבר דומה קיים גם בפארקים החלומיים של דיסני ומטרתם למנוע “פקקי תנועה” ולאפשר למטיילים הנאה מקסימלית מבלי להסיח את דעתם מהרעיון המרכזי, בילויים…בילויים.. בילויים. במעברים האלו נע צוות הפארק או האונייה עם ציוד, אוכל ודברים נוספים שמעוניינים שהנוסעים לא יפגשו.

מועדוני קצינים וצוות

אחד הדברים המרתקים באוניות קרוזים הם מופעי הבידור בתיאטרון המרכזי, מועדונים וברים והכל עבורכם נוסעים שלא תשתעממו לרגע. ומה עושים הקצינים או אנשי הצוות האחרים בזמנם הפנוי ? נכון, שהוא מצומצם מאוד אבל מסתבר שקיימים מועדוני קצינים (“OB”) ומועדוני / ברים לאנשי הצוות הזוטרים יותר שם הם יכולים להיפגש לשתות משקה יחד כאשר ברקע מוסיקה מרגיעה. אם חששתם לרגע לעלויות המשקאות עבור העובדים, אז אל חשש המחיר מסובסד.

כביסה וגיהוץ באוניית קרוזים. צילום Depositphotos

מכבסה

חישבו לרגע כמה אלפי חדרים ומיטות קיימים באוניות קרוזים ענקיות וכיצד אתם מוצאים בכל יום מגבות, מצעים ומפות נקיות. התשובה היא פשוטה, מכבסה הדואגת מידי יום לכבס את כל המוצרים מבלי לאסוף בכל נמל כמויות אדירות של מוצרים הדורשים כביסה.

ברוכים המצטרפים לקבוצת הפייסבוק ״קרוז חלום של הפלגה״ – הייחודית בעולם הקרוזים

Exit mobile version