אונייה חדשה עם האטרקציות ה’חמות’ בים או ישנה יותר במחיר אטרקטיבי, או אולי ישנה שעברה שיפוץ מקיף. ספרו לנו מה הבחירה שלכם ?

זה לא מוגזם לומר שיש ‘מרוץ חימוש’ בכל הקשור לבניית אוניות נוסעים חדשות. במצב בו תעשיית הקרוזים נמצאת בשיאה (כ-30 מיליון נוסעים ב-2019), חברות הקרוזים בונות אוניות חדשות במהירות האפשרית וכל אחת נראית טוב יותר משמעותית מקודמתה.
בעוד שלפני עשור או שניים נוסעי האוניות הסתפקו בבריכת שחייה וקיר טיפוס, באוניות הקרוזים של היום יש אין ספור אטרקציות: מסלולי מרוץ מכוניות, פארקי מים, גלישת מים, רכבות הרים ועוד. באוניות העכשוויות תמצאו יותר מסעדות מתמיד, טרקלינים וחדרים מאובזרים בצעקה האחרונה של חידושים טכנולוגיים, שפשוט לא היו קיימים לפני שנים.
כל אלו מובילים לאפשרויות גדולות יותר ובבחירה קשה יותר בין אוניות חברות השייט. האם חופשת שייט מוצלחת חייבת להיות באונייה חדשה או גם אונייה ישנה תעשה את העבודה עבורכם ?
מספר טיפים מניסיוני האישי שיעזור לכם לבחור בין שתי האפשרויות:

אוניות חדשות מציעות את החידושים האחרונים
כפי שצינתי בתחילת הכתבה, הקצב בו נבנות אוניות קרוזים הוא מהיר מתמיד. בין אם מדובר בפרטים קטנים כמו שקעי חשמל נוספים בחדרים או חידושים טכנולוגיים כמו קירות וידאו המקרינות נוף חיצוני, רכבת הרים ראשונה בים, בר ביוני, מרוץ מכוניות ועוד, את כל אלו תפגשו באוניות החדשות.
זה עדיין לא אומר שלאוניות ישנות אין מה להציע, אבל כשמשווים אותן לחדשות ההבדלים הולכים ונעשים משמעותיים.
בנוסף לחידושים האחרונים הקיימים באוניות הקרוזים של היום, האוניות החדשות מציעות גם שטחים ציבוריים גדולים יותר, מסעדות, טרקלינים וחנויות. אם אתם מאלו שמעוניינים רק להשתזף בסיפון הבריכה אתם יכולים להסתפק גם באוניות ישנות יותר.
הבדלי מחירים בין החדשות לישנות
אם אוניות חדשות גדולות וטובות יותר מהישנות, אז מדוע להפליג בישנות בכלל? סיבה אחת מספיק טובה היא שברוב המקרים תמצאו מחירים אטרקטיביים יותר באוניות הישנות.
למגה האוניות החדשות יש הרבה מה להציע והן זוכות לפרסום ושיווק אגרסיביים בעונת ההשקה, מה שמביא להתעניינות ועליית מחירים. מצד שני אוניות ישנות יותר לא נשכחות מהסיבה הפשוטה שחברות הקרוזים מעוניינות למלא גם אותן בעזרת מבצעים או שדרוגים.
לדוגמא, חיפוש קצר מראה שחופשת שייט של 8 לילות במזרח הקאריביים באונייה Empress of the Seas באפריל 2020 בחדר פנימי תעלה 439$ . Empress of the Seas היא בין האוניות הישנות בצי חברת רויאל קריביאן, שהושקה ב- 1990.
חופשה של 7 לילות (אחד פחות בהשוואה לקודמת) במזרח הקאריביים, ב- Oasis of the Seas בחודש אפריל 2020 תעלה כבר 980$ בחדר הזול ביותר (יותר מכפול). Oasis of the Seas נבנתה 20 שנה מאוחר יותר מ- Empress of the Seas.

אוניות ישנות מפליגות לעיתים מנמלים קטנים יותר
אם בארה”ב הנמלים הידועים ביותר הם מיאמי ופורט לודרדייל, קיימים נמלים קטנים יותר המשרתים עדיין מיליוני נוסעי קרוזים באמצעות אוניות ישנות יותר כמו טמפה, מוביל, בולטימור ואחרים.
אומנם מחיר השייט הוא המרכיב העיקרי בתחשיב עלות החופשה אך לזה צריך להוסיף תמיד את ההגעה לנמל היציאה לקרוז, במיוחד אם הוא מרוחק והמחיר יכול להסתכם במאות או אלפי דולרים עבור משפחה.
דוגמא נוספת היא שטוקהולם- בה אוניות ישנות וקטנות יותר עוגנות בנמל הקרוב לעיר ולעומתן הגדולות והחדשות יותר נאלצות לעגון בנמל נינשהאם המרוחק יותר ממרכז העיר ודורש נסיעה ארוכה יותר.
אוניות חדשות מציעות מגוון רחב יותר של חדרים
באוניות הישנות תמצאו חדרים בקטגוריות הקלאסיות: פנימי, חלון, מרפסת וסוויטה, דומה למה שתמצאו גם באוניות החדשות אבל בווריאציות וסגנונות שונים.
לדוגמא, בחברת נורוויג’ן קרוז ליין יש מתחם סוויטות סגור הקרוי Haven , בקרניבל קרוז ליין יש את מתחם חדרי Havana השונים משאר חדרי האונייה וכולל בריכה נפרדת. הטרנד החדש הוא חדרים המיועדים לנוסעים בודדים (סינגל) שתמצאו במספר אוניות חדשות של נורוויג’ן קרוז ליין.
אוניות ישנות משודרגות ללא הפסקה
תארו לעצמכם מלון ישן שנבנה בשנות התשעים בו מבלים מאות אורחים מידי יום , שמעולם לא נעל את דלתותיו ולאחר זמן מה זה בא לידי ביטוי במראהו החיצוני. זה מצב דומה באוניות נוסעים המפלגות מידי יום כבר שנים.
כדי לשמור על רעננות, אוניות ישנות עוברות שיפוצים, ברוב המקרים בסכומים של למעלה מ-100 מיליון דולר הכוללים הפשטת האונייה מכל התכולה וחידושה המלא. לעיתים זה כולל גם שינוי בתוכנית החדרים, שטחים ציבוריים ואטרקציות. בסופו של התהליך תפגשו אונייה ישנה הנראית כמעט כמו אונייה חדשה.

עומס יותר באוניות ישנות או חדשות ?
אם אתם אנשים סולידיים יותר המחפשים אווירה שקטה יותר, סביר להניח שתחשבו על אונייה ישנה וקטנה יותר כאופציה. בחלק מהמקרים זה נכון, אבל לא תמיד. מספר הנוסעים באוניות ישנות, קטן בחלק גדול מהמקרים, בהשוואה לחדשות ויכול להיות גם הבדל של כ-2000 נוסעים מול 6000 נוסעים.
אך דבר אחד כדאי לזכור, באוניות ישנות יש פחות נוסעים אבל יש גם שטחים ציבוריים קטנים ולא פעם תמצאו עצמכם פחות צפופים באונייה חדשה וגדולה מישנה וקטנה. באוניות החדשות קיימים מתחמים השמורים למבוגרים בלבד מה שלא קיים בישנות יותר.
אוניות ישנות יותר מפעילות מסלולים קצרים יותר
במהלך השנים האחרונות חברות השייט מציעות גם הפלגות קצרות יותר, באוניות הישנות בצי- 4 או 5 ימים בהשוואה ל-7 ימים השכיחות יותר.
לדוגמא, Navigator of the Seas ו- Mariner of the Seas של רויאל קריביאן- שהושקו לפני 15 שנים אבל שופצו לאחרונה ונראות ממש כמו חדשות . לעיתים גם אוניות חדשות יותר, אם כי פחות שכיח, מפעילות מסלולי שייט קצרים יותר. בדקו עם יועץ השייט שלכם.
לסיכום ועל פי טעמי האישי, כאשר זה תלוי בי אני מעדיף להפליג באוניות החדשות והגדולות יותר מכמה סיבות: ראשית כל הן מגוונות יותר מבחינת אטרקציות, עיצוב, מסעדות, חידושים טכנולוגיים, ססגוניות הנוסעים ותחושת התנודות .
זה עדיין לא אומר שאני לא מפליג באוניות ישנות יותר ובוודאי באלו שעברו שדרוג ומחיר ההפלגה בהן נמוך יותר.
אם אתם לא בקיאים בנושא קרוזים בדקו מתי הושקה או/ו שופצה האונייה ועוד יותר חשוב בדקו עם יועץ השייט שלכם, חבר בהתאחדות סוכני הנסיעות. זכרו תמיד שאתם מפליגים באונייה ולא בחברת שייט. לחברות הקרוזים אוניות חדשות וגדולות , אבל גם ישנות וקטנות ולכן חשוב לבדוק באיזו אונייה אתם עומדים לבלות את חופשת השייט הבאה שלכם.
הפלגה נעימה…

ברוכים המצטרפים לקבוצת הפייסבוק ״קרוז חלום של הפלגה״ – הייחודית בעולם הקרוזים
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.cruisein.co.il?p=95827