מה הופך חברה משפחתית המתמחה בטיולי פרימיום לגיל השלישי למובילה בארץ? יצאנו לבדוק בסמינר שט בנהר הלואר. צפו בסרטון

ראיונות אישיים במהלך סיורים הפכו אצלי שגרה בעשרים ושלוש השנים האחרונות, חלקם בעיני צפויים וחלקם מפתיעים. מתברר שבמקרה הזה מדובר היה בבליל של שניהם.
את חברת קשרי תרבות תבל הכרתי דרך הבן, עומר בן זאב, המכהן כמנכ”ל החברה. פגשתי אותו מספר פעמים בסיורים ובאירועים משותפים לעיתונאים ולסוכני נסיעות. התרשמתי בעצמי מהפרפקציוניזם, אבל משוב חיובי מעמיתי העיתונאים, סוכני נסיעות ומספר נוסעים שהכרתי באקראי – הותירו אותי סקרן כפליים ומאוחר יותר מגובש בדעותיי.
ההזמנה שהגיעה מחברת קשרי תרבות תבל להצטרף לסמינר שט בעמק הלואר, שמחה אותי משתי סיבות: מעולם לא חוויתי שייט נהרות ושנית הזדמנות לגלות מהו סוד ההצלחה של החברה. הנוף הפסטורלי של עמק הלואר, הקולינריה במיטבה והיין הצרפתי האיכותי שזרם בעורקי לא הקהו את החושים ואת הראיון האישי עם אודי בן זאב – בעלים ויו”ר החברה, ערכתי שלושה ימים מתחילת המסע בספינה פרינסס לואר, כשבאמתחתי כבר מספר תובנות.
מהו באמת סוד ההצלחה? שאלתי את אודי בן זאב
“בגיל 45 אני משנה כיוון בחיים והשיגעון מתחיל מקורס ליועצי טיולים לחו”ל ותרבויות במרכז ללימודים גיאוגרפיים. במהלך השנה החברה המנהלת את הקורס פושטת רגל מה שהביא לפתיחת חברה משותפת, ב-2002, עם מנהל החברה, שנקראה “קשרי תרבות” והתרכזה בטיולים בחו”ל ופעילויות בארץ (הרצאות ומופעים בעיקר בתחומים גיאוגרפיים)”.
ב-2007 השותפים נפרדים וכל אחד פותח חברה משלו, שאחת מהן היא קשרי תרבות תבל שהושקה ב-2008 ותעסוק בפעילויות בחו”ל. “הרעיון המרכזי של החברה היה לא להפוך את זה לסופרמרקט, אלא לחברת בוטיק שלא מתפשרת על האיכות. טיולי פרימיום לגיל השלישי. לא עושים בר/ בת מצוות, לא משפחות, לא סקי, לא בודדים ולא טיולים לצעירים”.
אודי עובר מהמקרו למיקרו – מסביר ומציג נתונים:
“מדובר בחברה משפחתית, שאני הוא יושב הראש והבעלים שלה. עומר הוא המנכ”ל, רעייתו עובדת בחברה ומיקי רעייתי מלווה קבוצות. גם האינטראקציה שלנו עם הקהל זה באווירה משפחתית. הקהל שלנו הוא מבוגר ובין 70 ל-95 אחוז של מטיילים חוזרים. הסלוגן שלנו: ‘נוסעים כקבוצה חוזרים כמשפחה'”.
אולגה ומשה משיח, שישבו בטרקלין הספינה, אמרו לי בשיחה פרטית: “אנחנו מכירים את קשרי תרבות תבל שנים רבות, נסענו איתם מספר פעמים ותמיד קיבלנו שירות יוצא מן הכלל ויחס מעולה ויש להניח שגם להבא אנחנו נחפש אותם, כדי להמשיך ולטייל איתם ברחבי העולם”.

מועדון חברים ונטולי תביעות משפטיות
בחברת קשרי תרבות תבל יש ‘מועדון עשר’ המכיל מאות מטיילים שנסעו איתם עשרה טיולים ויותר. יש מועדון 20 – עשרים טיולים ויותר. יש כבר מישהי עם 26 טיולים ואחת עם 28 טיולים. נוסעים הזוכים להטבות ומתנות. אין טיולים שחוזרים על עצמם, כל טיול מתבצע רק פעם בשנה ואין טיולי מדף.
“אנחנו פועלים כבר 18 שנים ולא הייתה לנו אפילו תביעה משפטית אחת. אנחנו עוף מוזר בענף התיירות. לדוגמא: מי שמבטל טיול מקבל מידית מכתב מפורט וצ’ק. מיסי הנמל והדלק נמצאים מחוץ למחיר של הטיול מכוון שזה גורם משתנה ואם זה יורד- אנשים מקבלים חזרה כסף.
כשאנחנו גובים כסף, אין דמי קדימה /רצינות/ רישום. אם נרשמת לטיול, אתה יכול להיות בטוח ורגוע שלא יגבו ממך כסף עד שהטיול לא מובטח (עד שלא הגענו ל-20 איש לא נגבה כסף)”, מוסיף אודי בגאווה.
איך דואגים לצרף לטיולים אנשים איכותיים?
“אנחנו מתעסקים עם אנשים איכותיים דרך שתי מסננות טבעיות: האחת זה המחיר הגבוה בגלל מספר המדריכים והשירות. מצד שני אנחנו לא יכולים להיות הרבה יותר יקרים מהמתחרים ולכן המרק אפ (רווח) שלנו הוא נמוך משמעותית.
“כמעט בכל טיול יש מלווה ארגוני והשאיפה היא שזה יהיה מישהו מהמשפחה. הנוסעים מאוד אוהבים את הליווי שלנו. ולעיתים מעדיפים את זה על ליווי של רופא, כי יש להם אבא ואמא 24 שעות. היתרון שהקבוצה לא מפסיקה לרגע את המסע שלה”.
דברים מדויקים אמר אודי. במהלך המסע, שתי נשים חשו ברע ונאלצו להתפנות לבית החולים של נאנט. מי שנסע איתם לבית החולים ובילה לילה שלם לצידן הייתה מיקי, שנראתה עייפה, אבל לא פספסה את הסיור של יום למחרת.
הופתעתי לשמוע מאודי שבמהלך אחד הטיולים, מיקי בילתה במחיצתו של נוסע שנאלץ לעבור ניתוח הסרת התוספתן, בשעה שרעייתו של הנוסע המשיכה בסיור כרגיל. תמוה בעיניי, תחליטו אתם.
נושא המלווה, בנוסף למדריך, הוא אחד הדברים שגיבשו אצלי דעה נחרצת כי מדובר בחברה רצינית ועוף זר בענף התיירות, בדיוק כפי שהגדיר אודי. אז כפי שציינתי בתחילת הכתבה, ציפיתי – אבל עדיין הופתעתי, שוב ושוב מהמקצועיות והמסירות.

האם קיימים דברים ייחודיים נוספים?
“לפני כל טיול אנחנו עושים מפגש קבוצה של 3 -4 שעות (מעל למקובל בארץ). זה מתחיל עם הרצאה אדמיניסטרטיבית – תיאום ציפיות, מה הולך להיות בטיול. מזג אוויר, חשמל, כסף, נמל התעופה (העגלות) כל מה שקשור לעד שמגיעים לחו”ל. הם מקבלים גם את הכל כתוב, שחור על גבי לבן”.
“לאחר מכן המדריכים נותנים את החלק שלהם: הרצאת רקע על המקום, הרצאה על המופע הראשון במוזיקה, אם הוא מתקיים ביום הראשון של הטיול. בסמינרים מטיילים מוציאים מקרא בפורמט 4A עם כריכה איכותית בעובי 300 גר’ והפנים 150 גר’ על צד אחד בצבע ועם חומר רקע, חשמל, מזג אוויר. כל טיול מעודכן לפי המסלול הספציפי”.
סמינרים מטיילים/טיול תרבות, טיולי שייט וטיולי אמנות ומוזיקה
לחברת קשרי תרבות תבל מילון משלהם בהגדרות הטיולים והם מתחלקים למספר קטגוריות, הסביר אודי:
סמינרים מטיילים בחו”ל – טיול שיש בו לפחות שני מדריכים ומלווה אדמיניסטרטיבי. היו מקרים כמו טיול לברלין ודרזדן של 10 ימים שהיו בו 6 מדריכים לקבוצה של עד 30 איש והגיע בשיאו לשש קבוצות במקביל, שנפגשו בארוחת הבוקר במלון בלבד.
הקונספט הוא שיש מדריך גיאוגרפי מוביל ולידו מישהו שנותן את הערך המוסף ליעד אליו נוסעים. זה יכול להיות היסטוריונים, גיאוגרפים או אנשי מוזיקה.
אם אין שני מדריכים, אז קוראים לזה טיול תרבות בהגדרה, לדוגמה סמינר שט – בו יכול להיות מדריך אחד כי מבצעים מספר רב הרצאות.
טיולי שייט – מדובר ברוב המקרים בשייט נהרות ולעיתים גם בים. פעם בשנה הם לוקחים צ’רטר כמו זה, בו שוכרים את כל הספינה. בשנה שעברה זה היה בסין שבצרפת והפעם זה פה בנהר הלואר. בשנה הבאה יצאו לנהר הדורו שבפורטוגל.

טיולי אמנות ומוזיקה – הקונספט בנוי בצורה הזו, מסביר אודי: “בבוקר מתחילים בהרצאה של המומחה על מה שהולכים לראות בערב (בלט, קונצרט, אופרה). לאחר מכן נוסעים למוזיאון עם מומחה לאמנות עד הצהרים, חוזרים למלון והולכים לנוח. בערב הולכים לקונצרט ובהפסקה נפגשים עם המוזיקולוג שמדבר איתם ומעבירים חוויות”.
דוגמאות לטיולי מוזיקה: פסטיבל פסחא הנערך מידי שנה בבאדן באדן ובווינה, פסטיבל אנסקו הנערך בחודש ספטמבר, פסטיבל הפסחא בברלין ועוד.
דוגמאות של סיורי אמנות: כל שנתיים מתקיימת הביאנלה בוונציה וגם השנה יצאו מספר קבוצות בק טו בק (back to back ) בתחילת אוגוסט, בליווי ד”ר גילית איבגי– מרצה לאמנות . סיור אמנות בלונדון התקיים בדצמבר 2018 עם גילית איבגי ובתחילת אוגוסט, יצאו למוסקבה 4 קבוצות עם ד”ר רוחמה אלבג-המלמדת ספרות, גילית איבגי ורן שהם (אדריכל ומדריך טיולים), בליווי שני מדריכים ישראלים ומדריכים מקומיים וכמובן מלווה לכל קבוצה.
שאפו, מערכת כלים שלובים של משפחה ונוסעים.
ואם אתם חפצים לגלות מדוע חזרנו עם אין ספור חוויות תרבותיות וקולינריות מסמינר שט בעמק הלואר, אתם מוזמנים לצפות בסרטון, כי תמונה אחת שווה אלף מילים:
*הכותב היה אורח של חברת קשרי תרבות תבל. תודה מיוחדת לשאול ויוליה בן הר על המוזיקה וצילומי הרחפן.
ברוכים המצטרפים לקבוצת הפייסבוק ״קרוז חלום של הפלגה״ – הייחודית בעולם הקרוזים
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.cruisein.co.il?p=94698